НОВИНИ ПЛЮС

21.11.2008

МВФ рятує Ісландію

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду вчора остаточно схвалила рішення виділити Ісландії кредит на 2,1 млрд.доларів строком на два роки. «Ісландія переживає виняткову банківську кризу. Три головні банки країни, на частку яких припадало 85 відсотків усієї банківської системи, збанкрутували впродовж тижня», цитує «Франс прес» кредитну мотивацію МВФ.

Це вперше з 1976 року МФВ дає кредит західноєвропейській країні. Нагадаємо, що антикризові кредити за останній місяць отримали також Україна, Угорщина, Пакистан, Сербія.

Таїланд: вибух на «Майдані»

Одна людина загинула та щонайменше 20 отримали поранення, коли вчора спрацював вибуховий пристрій у наметовому містечку, встановленому опозицією біля урядового комплексу в столиці Таїланду — Бангкоку. Десятеро поранених перебувають у важкому стані у шпиталях.

Протестний «Майдан» було влаштовано ще з кінця серпня. Опозиція обіцяє не припиняти страйк, доки уряд Сончата Вонгасавата не подасть у відставку. Антиурядові виступи у Бангкоку набули особливої гостроти в жовтні, коли в сутичках із поліцією одна особа загинула й десятки отримали поранення. Втім аби зняти суспільну напругу, уряд зняв з опозиції звинувачення в організації антиконституційного заколоту. І відмовлятися від влади не збирається.

Справедлива війна почнеться 8 грудня

Країни Євросоюзу нарешті визначилися з датою початку спільної операції проти сомалійських піратів — 8 грудня. Про це, як свідчить «Франс прес», оголосив міністр оборони Франції Ерве Морен. Міністр повідомив, що з названої дати 5–6 військових кораблів країн–членів ЄС регулярно патрулюватимуть Аденську затоку — головну зону «діяльності» сомалійських піратів.

Чейні і Гонсалес наживалися на тюрмах

На колишнього віце–президента США Діка Чейні та екс–генпрокурора Альберта Гонсалеса чекає суд, передає «Ассошіейтед прес». Окружний прокурор Техасу Хуан Герра звинувачує Чейні в причетності до зловживань у в’язницях цього штату — річ у тому, що віце–президент мав справи з інвестиційною компанією, яка вкладала кошти в тюремний бізнес. Гонсалеса ж звинувачують у тому, що він свідомо зупинив розслідування правопорушень у в’язницях. Поки що обвинувачених, які є членами команди президента США Джорджа Буша, не піддали арешту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>