Криза в оазі благополуччя

28.01.2009
Криза в оазі благополуччя

Сьогодні на гірськолижному курорті Давос у Швейцарії розпочинається 39–й Світовий економічний форум. Клаус Шваб, засновник цього найавторитетнішого у світі зібрання найвпливовіших політиків, бізнесменів, громадських діячів повідомив, що цьогоріч форум відвідає рекордна кількість світових лідерів. Але Віктора Ющенка серед них не буде.

 

Уряди, профспілки і товстосуми говоритимуть про кризу

Звично, до Давоса приїздять 25—30 президентів та прем’єр–міністрів (минулого року — 27), а цього року їх буде 40—45. Свою участь підтвердили канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем’єр–міністр Великої Британії Гордон Браун, президент Франції Ніколя Саркозі, прем’єри чи президенти більшості країн ЄС, глави урядів Китаю Вень Цзябао та Росії — Володимир Путін. До участі у форумі був запрошений і Президент України Віктор Ющенко, проте вчора на Банковій було ухвалено інше рішення — репрезентуватиме нашу країну секретар РНБО Раїса Богатирьова. Для участі в дискусіях стосовно «світу в посткризовий період» також прибудуть приблизно 2500 чільних політиків із 96 країн світу та майже 1400 бізнесменів.

В інтерв’ю швейцарській газеті «Ле Тамп» пан Шваб пояснив, що зростання інтересу до давоського форуму викликано світовими фінансовою та економічною кризами. «Ця криза постає як стовп посередині автостради глобалізації», — вдався він до образного порівняння. Тема цьогорічного форуму — «Формування посткризового світу». Оскільки криза особливо боляче зачіпає простих людей, то цього разу на форумі більш ніж зазвичай (понад 500 учасників) представлені профспілки та неурядові організації. Також прибудуть до Давоса 225 лідерів ЗМІ та 215 керівників академічних інституцій. Головні теми дискусій: економічна і фінасова кризи, економічні реформи та кліматичні зміни, інноваційна економіка, нова європейська політична архітектура.

На відкритті форуму запланована півгодинна промова російського прем’єра Володимира Путіна з викладенням його бачення нещодавньої кризи з поставками російського газу до Європи. На жаль, російський десант у Давосі буде на порядки численнішим від українського. Тож чи не втратимо знову в інформаційній війні? Казахстан також буде представлений у Давосі більш чисельною делегацією, ніж українська.

Наші: один за всіх плюс Богатирьова

Від 2005 року «маса присутності» України в Давосі зменшилася. Менш представницькими стають офіційні делегації, фактично не видно провідних вітчизняних бізнесменів. Чи не єдиною бізнесовою компанією, яка хоч колись була акредитована на участь у ВЕФ, — Пінчуковий «Інтерпайп».

У різні роки Давос у дні Всесвітнього форуму відвідували керівник «Індустріального союзу Донбасу» Сергій Тарута, олігарх і власник компанії «Систем Капітал Менеджмент» Рінат Ахметов, голова компанії «XXI Вєк» Лев Парцхаладзе, політик і бізнесмен Олександр Фельдман.

Постійним від­відувачем швейцарського курорту був і голова благодійного фонду свого імені Віктор Пінчук із його вже майже традиційними тематичними «круглими столами» і «українськими ланчами», де велися дискусії, спрямовані на краще розуміння міжнародними колами український реалій.

Перший приватний ланч для бізнесменів Пінчук запровадив у 2005 році, коли прибув у Давос, на чолі делегації «Інтерпайпу» а постпомаранчева Україна ще була на перших шпальтах провідних світових видань. Давос –2005 був тріумфом новообраного Президента Ющенка, мало не кожна поява якого на публіці супроводжувалася оплесками. За рік політичну еліту країни у Давосі представляв молодий міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, гарна англійська мова і проєвропейськість спічів якого дещо пом’якшували в очах еліти світу політичні невдачі тодішньої влади. У 2007 політичну еліту України на Світовому економічному форумі представляв тодішній Прем’єр–міністр України Віктор Янукович.

Цього року, за попередніми даними, кількість українських бізнесменів, які акредитовані на участь у форумі, дорівнює нулю. Принаймні у списках, оприлюднених на офіційному сайті Всесвітнього економічного форуму, жодної української компанії не зазначено. Однак Віктор Пінчук таки буде у Давосі з приватною ініціативою. Про це «УМ» повідомили у Фонді Пінчука. У Давосі фонд Пінчука організовує два заходи: «круглий стіл» і бізнес–ланч. «Круглий стіл» з проблем добродійності «Від філантрокапіталізму до філантрокризи» заплановано на 29 січня. Тема обговорення — вплив світової економічної кризи на ситуацію у сфері благодійності. Тема ланч–конференції, запланованої на 30 січня, — «Криза. Шляхи подолання».

Олександр ШИМАНСЬКИЙ,
Світлана КОРЕНОВСЬКА

 

ДОВІДКА «УМ»

Давоський форум заснований 1971 року професором Клаусом Швабом. Проводиться в місті Давос на сході Швейцарії щороку наприкінці січня. Штаб–квартира форуму розташована в містечку Колоньї поблизу Женеви. Штат нараховує майже 300 осіб. Річний бюджет становить 100 млн. швейцарських франків (90,88, млн. доларів США). Фінансування здійснює тисяча компаній–учасників форуму. Керівництво — рада у складі відомих політиків та бізнесменів. Співголовою форуму (поруч із Клаусом Швабом) є колишній Генсек ООН Кофі Аннан.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>