НОВИНИ ПЛЮС

28.01.2009

Металургійний ринок вирівнюється

Ситуація на світовому ринку сталі залишається відносно спокійною. Контракти на лютий, березень споживачі сталі пропонують сталеварам на більш вигідних умовах і за більш високу ціну. Оптимістично налаштовані китайські металургійні компанії, які очікують підйом цін на внутрішньому ринку відразу після їхніх новорічних свят, тобто у другій декаді лютого. Якщо на внутрішньому ринку в Китаї попит на сталь виросте, це означає, що китайська сталь частково піде зі світового ринку. Отже, головний конкурент українських металургів на світовому ринку сталі незабаром послабить свої позиції, а українська сталь знову користуватиметься попитом.

Вугільні шахти реорганізують

Міністерству вугільної промисловості України вдалося зменшити кількість низькоефективних шахт, які не могли добувати 500 тис. т вугілля за рік. На думку міністра Віктора Полтавця, до кінця 2009 року всі «без винятку шахти будуть високотоварними». Але для цього на особливому контролі повинні бути шахти–мільйонери, які забезпечують до 47% вугілля у галузі. Зараз на шахтах працюють експерти міністерства. До списку шахт потрапили шість шахт, на яких відбудеться реорганізація за державний кошт.

Машини їздитимуть на воді

Алчевські вчені навчилися робити дешеве паливо для автомобілів зі звичайної води. Експериментальна установка вже працює, її представили на міжнародній конференції в Алчевську. Як розповіла заступник директора з наукової роботи дослідниць­ко–наукового інституту «Парамент» Ірина Смирнова, викладачі знайшли в архіві журналу «Техніка молоді» опис дослідів радянських учених. Їх повторили на базі власної лабораторії і отримали з води газоподібний водень. Він у кілька разів дешевший за бензин та екологічно чистий. Як стверджують учені, вже у цьому році нову установку можна буде використовувати у промисловості.