Не останній день останнього дня

28.01.2009

Народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко запропонував Верховній Раді призначити чергові президентські вибори на 27 грудня цього року. Про це йдеться у зареєстрованому Шевченком проекті постанови. Таким чином, БЮТівець пропонує дещо урізати президентський термін і провести вибори за місяць до того, як Віктор Ющенко відзначить п’яту річницю з дня інавгурації.

Учора на прес–конференції Шевченко пояснив, що із заплутаної 103–ї статті Конституції («Чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента») можна вивести одразу три дати, які «опиратимуться на закон і здоровий глузд».

Віктор Ющенко вступив на посаду 23 січня. Тому останнім фактичним місяцем президентського терміну є проміжок між 23 грудня і 22 січня — тобто в цьому випадку вибори мають відбутися 17 січня, пояснює Шевченко. Останній календарний місяць президентства Ющенка — січень, і він виводить на іншу останню неділю — 31 січня 2010 року. А якщо виходити із календарного року, то останнім календарним роком буде 2009–й, у якому остання неділя — 27 грудня. Шевченко каже, що вся біда 103–ї статті в тому, що вона не розтлумачує, які саме терміни маються на увазі — фактичні чи календарні.

Однак депутат вибрав із трьох варіантів найшвидший. Чому? «Країна настільки багато надій пов’язує з цими президентськими виборами, з виходом з політичної кризи, з покращенням життя, що є сенс обирати з цих трьох якнайшвидшу дату», — цитує Шевченка «Укрінформ».

Тим часом Голова ВР Во­лодимир Литвин висловив думку, що Верховна Рада має ухвалити постанову про дату виборів на найближчому пленарному тижні, «аби зняти будь–які питання і дати можливість політичним силам планувати свою діяльність, а виборцям — займатися конкретними справами». «Сьогодні треба зняти будь–які різночитання і політичні страхи», — заявив Литвин під час зустрічі з послом Франції Жаком Фором. Сам Литвин вважає, що вибори слід проводити 17 січня. Такої думки дотримуються і в секретаріаті Президента.

 

МОВА ЦИФР

У державному бюджеті на цей рік передбачено 712 млн. 157 тис. грн. на проведення президентських виборів. Це якраз та сума, яка дозволяє Центральній виборчій комісії організувати вибори. Наприкінці грудня (це було за кілька днів до ухвалення бюджету) заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив у інтерв’ю інтернет–виданню «ПіК»: «Необхідні пропозиції (щодо фінансування президентських виборів) ми надсилали до Мінфіну. Це — 642 млн. 882 тисячі гривень. Якщо буде другий тур, то слід додати ще 270 мільйонів». Очевидно, сума в 712 мільйонів передбачає фінансування як виборчого процесу, так і першого туру виборів.

Цікаво, що в першому варіанті бюджету, який був внесений до Верховної Ради у вересні, на вибори передбачалося 112 млн. 157 тис. грн. (рівно на 600 млн. менше, ніж зараз). Уряд був змушений відкликати цей проект і розробити новий варіант у зв’язку з економічною кризою.

У 2004 році на проведення президентських виборів у бюджеті було передбачено 491 млн. 133 тис. грн.