НОВИНИ ПЛЮС

28.01.2009

«Звільнення» Стельмаха розгляне КС

Президент звернеться до Конституційного Суду щодо позавчорашнього рішення Верховної Ради, яка скасувала свою постанову від 2004 року про призначення Стельмаха на посаду голови правління Національного банку України. Про це вчора Віктор Ющенко повідомив у Брюсселі під час спільної прес–конференції з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Глава держави наголосив, що закон про Нацбанк навмисно формувався таким чином, щоб убезпечити НБУ і його керівництво від політичного тиску.

А тим часом Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко звернулася до Президента з проханням терміново внести на розгляд Верховної Ради нову кандидатуру голови Нацбанку. За словами Тимошенко, БЮТ готовий зібрати нову позачергову сесію для того, щоб проголосувати за нового очільника НБУ. При цьому Прем’єр визнала, що звільнення Стельмаха відбулося в обхід законодавства.

Європа знову згадує Гонгадзе

Парламентська асамблея Ради Європи вчора мала розглянути обставини загибелі українського журналіста Георгія Гонгадзе. Торік у вбивстві Гії були визнані винними троє колишніх працівників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС, але замовники злочину досі не встановлені. На прес–конференції у Брюсселі Президент наголосив: для нього розслідування справи Гонгадзе було і залишається одним із пріоритетів, і Україна докладе всіх зусиль для якнайшвидшого завершення цього розслідування. Але наразі проблема полягає в тому, що «можливо, єдина людина, яка б могла дати свідчення, знаходиться в міжнародному розшуку» (нагадаємо, українські правоохоронні органи та Інтерпол розшукують екс–керівника вищезгаданого департаменту — Олексія Пукача).

Рух: у залишку — продажність

З Народного руху України вийшли ще кілька найстаріших членів партії, в тому числі вдова засновника НРУ В’ячеслава Чорновола — Атена Пашко. Вдова Чорновола вийшла з НРУ на знак протесту проти політики керівництва, спрямованої на зближення з БЮТ. Також лави Народного руху залишив заступник голови партії Лесь Танюк. Іще раніше голова НРУ Борис Тарасюк повідомив про виключення з Руху Ярослава Кендзьора й Івана Стойка. В рухові відтак залишаються тільки ті, хто мириться з продажністю та безпринципністю Б. Тарасюка.

У «Регіонів» хворіє голова

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович проходить лікування у «Феофанії». Про це повідомив в ефірі «5–го каналу» нардеп від ПР Микола Азаров, спрогнозувавши, що вже в понеділок Януковича випишуть.