НОВИНИ ПЛЮС

28.01.2009

Уряд Ісландії: рожеве із зеленим

Президент Ісландії Олавур Рагнар Грімссон учора звернувся до соціал–демократів із проханням сформувати новий уряд разом із Партією зелених. Президент вважає, що саме ці дві політичні сили здатні сформувати коаліцію меншості й працювати ефективніше, ніж попередній уряд Гейра Хорда, що змушений був увечері 26 січня подати у відставку через невдоволення ісландців.

Саміт про «Набукко»

Учора в Будапешті відкрився саміт країн Центрально–Східної Європи та прикаспійських держав, завдання якого — знайти джерела сировини для газопроводу «Набукко», який пройде через Туреччину до Європи в обхід Росії. Крім того, ключовим залишається питання щодо фінансування будівництва газогону, яке складно розв’язати в умовах світової економічної кризи.

Чорногорія позбулася парламенту

Парламент Чорногорії проголосував про саморозпуск, сподіваючись, що нові вибори прискорять входження країни в ЄС, передає «Франс пресс». На проведенні дострокових виборів наполягали уряд та президент Філіпп Вуянович, адже «численні завдання з приєднання до ЄС може виконати лише парламент із повним чотирирічним мандатом». Очікується, що позачергові вибори до Скупщини відбудуться 9 березня.

Паркінг на останках комісарів

У столиці Азербайджану перепоховали останки 26 бакинських комісарів. Могилу перенесли з центрального парку Баку на один із міських цвинтарів, вивільнивши таким чином місце для підземного паркінгу. 26 членів більшовицького уряду Азербайджану, розстріляні у 1918 році новою владою місцевих есерів, були частиною радянської ідеології. Їх розстріляли за 207 верст від Баку, але з встановленням у республіці радянської влади їх із почестями перепоховали у центрі столиці. І назвали «бакинськими комісарами», хоча й не всі із загиблих були комісарами.

Несподіванки принесла й сучасна ексгумація — у могилі було виявлено не 26 трун, а 23.

Минуле бельгійського монстра

Бельгійська поліція розкрила, що нападником на дитячі ясла минулої п’ятниці в містечку Дендермонд був 20–річний безробітний Кім Де Гелдер. Його також підозрюють у вбивстві 16 січня 73–річної жінки в містечку Беверн.

Де Гелдер надалі відмовляється розмовляти з поліцією і відкидає всі звинувачення. З огляду на те, що вбивця під час нападу на ясла був загримований під злого персонажа Джокера з кіносеріалу про пригоди Бетмена, поліція припускає, що він міг належати до якоїсь секти чи прагнув повторити в житті побачене на кіноекрані.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>