Єдиним кулаком у пику кризі?

28.02.2009
Єдиним кулаком у пику кризі?

Президент, Прем’єр, голови ВР і НБУ та представник опозиції Азаров вирішили, що краще не битися, а миритися. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Учорашнє засідання Ради національної безпеки та оборони було значно спокійнішим, ніж попереднє. Нагадаємо, два тижні тому під час обговорення газового питання на Радбезі розсварилися Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. Вчора на засіданні РНБО вже не було преси. Тому політики не грали на камеру, а, припускаємо, більше займалися ділом. О 16:30 журналістам мали розповісти про підсумки засідання вже постфактум.

Перед Радбезом на Банковій відбулася нарада з координації дій органів влади і політичних сил в умовах економічної кризи. Ключові домовленості були досягнуті саме за цим «круглим столом». Ющенко, Тимошенко, Литвин і Стельмах домовилися діяти спільно принаймні супроти одного ворога — кризи.

 

І ділом, і декларацією

Уранці на Банковій зібралися «вершки» влади — Президент, Прем’єр–міністр, Голова Верховної Ради, а також голова Національного банку. Позиція Банкової була підсилена секретарем РНБО Раїсою Богатирьовою. Опозиція була представлена «регіоналом» Миколою Азаровим — Віктор Янукович захворів і делегував на зустріч незміненого першого віце–прем’єра своїх урядів.

Ключовий підсумок засідання — Ющенко, Тимошенко і Литвин домовилися координувати свої зусилля для подолання наслідків економічної кризи. Як розповів після наради глава держави, першим кроком політиків є підписання декларації. «Це заклик і до опозиції: спільними кроками формувати ефективну відповідь на кризу», — пояснив Президент. Декларацію планувалося підписати вчора, вже після здачі цього номера «УМ» до друку.

Другий крок — підготовка спільної позиції щодо співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Лідери мають підписати спільне звернення на адресу МВФ. За словами Віктора Ющенка, документ має демонструвати спільну політичну волю всіх гілок влади щодо реалізації конкретних економічних питань. «Ми опрацьовуємо цей документ, який формує єдину спільну політичну волю для його реалізації. Це конкретне висвітлення тих антикризових кроків, які слід зробити, в тому числі й через Верховну Раду», — цитує Віктора Ющенка прес–служба Президента. На думку глави держави, «головне сьогоднішнє завдання — виробити той план, щоб діалог із МВФ у лічені дні був відновлений». Сторони домовилися парафувати цей документ до 15.00 понеділка.

Третій крок, за словами Президента, — вироблення спільного антикризового пакету. Його опрацьовуватиме робоча група з числа сторін, які були представлені на нараді. «Який він (пакет) буде за глибиною — це покаже готовність сторін брати на себе політичну відповідальність за рішення, які сьогодні не є простими», — сказав Президент. На думку глави дер­жави, насамперед ідеться про питання Держбюджету–2009 та загальної економіки.

Документ на документі

Напередодні цієї наради Юлія Тимошенко вже підготувала проект декларації до МВФ. Він був оприлюднений прес–службою Кабінету Міністрів. Ясно, що це була гра на випередження — спроба провести власний проект. Однак у секретаріаті Президента розкритикували цей документ за відсутність конкретики і надмірну кількість порожніх гасел. Та Юлія Тимошенко й надалі лобіювала свій варіант.

Вона сказала, що передала Президентові текст звернення, під яким уже стоять підписи Прем’єр–міністра та в.о. міністра фінансів. «Президент пообіцяв сьогодні до кінця дня цю спільну заяву підписати», — сказала вчора Тимошенко.

Очевидно, сторони мали дійти до спільного знаменника на основі варіантів декларації від обох «Ю».

Що ж до іншого документа, «понеділкового», то в ньому має бути викладена позиція української влади щодо аспектів перегляду програми співробітництва України з МВФ, пояснила Тимошенко. «Такий документ також підготовлений, повністю відпрацьований проект Кабінетом Міністрів переданий Президенту України, й о 15:00 у понеділок ми домовилися про чергову зустріч, на якій, найімовірніше, буде підписано і Президентом, і урядом, і всіма учасниками цього процесу спільний документ, у якому задекларовані наші позиції щодо перегляду програми з МВФ», — сказала Тимошенко. Втім, до того часу проект ще може зазнати коректив: політики створили робочу групу, яка має погодити позиції.

До липня — без кандидатів

Почин є. Головне, щоб він не зійшов на манівці політичного протистояння, як це зазвичай буває на нашій політичній шахівниці. Про це говорив і Віктор Ющенко: на його переконання, економічні проблеми не слід політизувати. «[Треба] припинити будь–яке з’ясування стосунків, відмовитися від збурення суспільних настроїв через пресу, шоу. Дуже часто через такого роду дії ми знищуємо власну самоповагу, повагу до національних інтересів. Відмежуватися від популістського фарсу — цим жити неможливо», — закликав Ющенко.

У цьому контексті глава дер­жави закликав своїх візаві згорнути виборчу кампанію, яку — це вже видно — розпочало кілька кандидатів. Хоча б до середини літа. «До 1 липня прошу зупинити виборчу кампанію президентську 2010 року. До
1 липня ми не повинні через політичну нестабільність збурювати ситуацію в системі національного бюджету, економіки, інвестицій. Не треба поспішати. Я переконаний: кому належить перемога — вона до нього прийде», — відзначив В.Ю.

При виробленні спільного пакету дій Президент закликав винести за дужки найбільш чутливі питання зовнішньої та внутрішньої політики. «Між нами є суттєві політичні, ідеологічні, професійні розбіжності. Ми по–різному оцінюємо і природу, і масштаб кризових процесів, але вихід із кризи сьогодні лежить у системі влади», — вважає Президент.

А в банки — не лізти

Окреме слово Президент присвятив банківській системі. Він виступив за те, аби політики не втручалися в роботу цих фінансових установ, зокрема в діяльність Національного банку. «Банківська система у будь–якій країні є основою для розвитку національної економіки. Те ґвалтування, яке допущено в останні місяці в банківській системі, ці постійні намагання кадрових змін та ручного управління принесли країні непоправну шкоду. Такого негативного внеску нам не могла дати навіть міжнародна фінансова криза», — вважає Президент.

Цікаво, що, попри численні підніжки, які робилися голові Нацбанку Володимирові Стельмаху (постанови про недовіру від парламенту, критика з уряду), під час самої наради про його відставку не йшлося. «Це питання не піднімалося на сьогоднішній ранковій зустрічі», — сказала після наради Юлія Тимошенко — політик, який у нинішніх умовах вважає Стельмаха своїм опонентом.

 

КОМЕНТАР

Очікується, що лист України до МВФ відправлять наступного вівторка. Якщо буде досягнуто згоди, МВФ не баритиметься і направить в Україну свою місію, заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. На питання, у чому полягають претензії Фонду, Шаповалов сказав: «У МВФ немає претензій. Це ми повинні звернутися з програмою дій про те, що ми, усі гілки влади, хочемо зробити, щоб вийти з кризи». З–поміж іншого Фонд вимагає переглянути бюджет на 2009 рік.