НОВИНИ ПЛЮС

28.02.2009

КС захистив Стельмаха

Конституційний суд на засіданні у четвер ухвалив рішення, яким визнав, що звільнення та призначення голови Національного банку України здійснюється винятково за поданням Президента. Про це повідомляє «Українська правда», за інформацією якої офіційно рішення КС буде оприлюднене у вівторок. Відтак звільнення голови НБУ, якого Верховна Рада нібито відправила у відставку, скасувавши власну постанову про його призначення, буде нелегітимним.

«Інтер» на гачку в Григоришина

Господарський суд Києва арештував акції каналу «Інтер». За даними сайту «Українська правда», акції арештовані «до розв’язання суперечки по суті» як захід для забезпечення позову Костянтина Григоришина до Світлани й Олени Плужникових. У своєму позові російський бізнесмен Григоришин просить відповідачок виконати умови угоди купівлі–продажу активів, яка була укладена між ним і покійним Ігорем Плужниковим 19 квітня 2005 року, зокрема, 61% акцій ЗАТ «Українська незалежна ТВ–корпорація» (канал «Інтер»).

Коломойський у «Нафтогазі»

Кабінет Міністрів призначив Ва­лентина Франчука заступником голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». Донедавна Франчук працював комерційним директором «Укрнафти», 42% акцій якої володіє «Приват» (група компаній олігарха Ігоря Коломойського). За чутками, призначення людей Коломойського стало можливим у результаті його домовленостей із Прем’єр–міністром: тепер Коломойський зможе лобіювати свої інтереси в нафтогазовій галузі, а Юлія Тимошенко перед президентськими виборами одержує підтримку підконтрольного йому каналу «1+1».

«За Україну», за... БЮТ?

Депутатська група «За Україну» підозрює БЮТ у створенні «клону» однойменної організації. Як пише газета «Дєло», на сайті Міністерства юстиції з різницею в один день було зареєстровано дві громадські організації — «Громадський рух «За Україну», який очолює В’ячеслав Кириленко, та Всеукраїнську громадську організацію «За українців». Представники групи Кириленка не виключають, що поява співзвучного конкурента може бути спрямована проти їхньої політичної організації. Як повідомили газеті в Мін’юсті, засновником «За українців» є харків’янин Костянтин Харитонов. «У 2006 році на парламентських виборах він ішов 80–м за списком Партії патріотичних сил України, яку очолював нинішній лідер фракції БЮТ у Київраді Олександр Зінченко.

Гуам квартируватиме в Києві

У Києві офіційно відкрили секретаріат міжнародної організації ГУАМ. Як зазначив під час церемонії відкриття міністр закордонних справ Володимир Огризко, «це перша штаб–квартира міжнародної організації в нашій країні», тому її відкриття — «велика честь для України». Міністр запевнив, що Україна і надалі буде докладати зусиль для ефективної роботи секретаріату ГУАМ, і наголосив: із появою штаб–квартири в центрі Києва ГУАМ «стає повноцінною міжнародною організацією».

Юля хоче «продовжити» мерів

Верховна Рада 19 березня планує розглянути законопроект щодо внесення змін до Конституції в частині продовження терміну повноважень мерів міст, сільських та селищних голів, обраних на місцевих виборах у 2006 році. Як повідомляє УНІАН, відповідної домовленості було досягнуто у п’ятницю, під час наради з представниками органів місцевого самоврядування за участю Голови Верховної Ради та Прем’єра. Зокрема, Прем’єр–міністр пропонує пролонгувати термін повноважень мерів міст та сільських голів із чотирьох до п’яти років. «Зараз, коли весь світ живе в кризі, нам потрібно знаходити такі рішення, які б стабілізували ситуацію», — сказала Тимошенко.