НОВИНИ ПЛЮС

28.02.2009

Новий прем’єр–міністр Латвії

Президент Латвії Валдіс Затлерс назвав ім’я нового голови уряду — це представник опозиційної партії «Новий час» Валдіс Домбровскіс. Якщо Сейм підтримає кандидатуру Домбровскіса (а оглядачі вважають це реальним), то майбутню правлячу коаліцію складуть партії «Новий час», Союз аграріїв та зелених, об’єднання «Вітчизна і свобода» та Громадянський союз.

Путін переграв Медведєва

Тільки 12 % громадян Росії вважають, що президент Дмитро Медведєв має в країні більшу владу, ніж прем’єр Володимир Путін. Такі результати соціологічних досліджень, проведених «Левада–центром». У тому, що Путін повністю сконцентрував владу в своїх руках, певні 45% опитаних. Зауважмо, що на початку минулого року так вважали лише 25 відсотків росіян.

Бунт у Бангладеш придушено

У Бангладеш заарештовано понад 200 прикордонників — учасників повстання у столиці країни — Даккі. Влада країни пообіцяла амністію тим, хто складе зброю добровільно. Відтак частина повстанців здалася, а частина повернулася до своїх казарм. Там, у казармах, на них і було влаштовано облаву. Під час збройних сутичок з урядовими військами, які тривали з 25 лютого, загинуло 77 повстанців, резюмує «Ассошіейтед пресс».

Дірка бюджету США — 1,75 трлн.доларів

Президент США Барак Обама представив Конгресу бюджет країни на 2010 рік у розмірі 3,6 трильйона доларів. Це «чесний бюджет, який покликаний вивести країну з кризи», — цитує Обаму «Рейтер». Дефіцит бюджету передбачено в розмірі 1,75 трлн. доларів — це найбільший дефіцит державної казни США від Другої світової війни.

Важливі статті законопроекту: 250 млрд. доларів зарезервовано на випадок можливої підтримки американських банків, ще 200 мільярдів Обама просить на підтримку американських військових операцій в Іраку та Афганістані.

Естонія будуватиме власну АЕС

До 2023 року Естонія матиме власну атомну електростанцію. Таке рішення уряду зафіксовано в програмі енергетичного господарства країни, затвердженій 26 лютого. Ні про потужність, ні про місце розташування АЕС наразі не йдеться, відомо лише, що законодавча база для початку таких робіт мусить бути прийнята до 2012 року, передає інформагенція Postimees. Раніше Естонія планувала взяти участь у спільному з Литвою, Латвією та Польщею проекті з будівництва АЕС, проте розвиток цього задуму загальмувався через незгоду сторін щодо частки електроенергії, яку буде отримано на майбутній АЕС. Тож керівництво Естонії вирішило здобути власний «мирний атом».

Дно Дону підриють

Глибина річки Дон в районі Ростова–на–Дону — 3,5 метра, і цього недостатньо для проходження суховантажів великої вантажопідйомності. Отож, щоб можна було річкою доставляти вантажі до Сочинської олімпіади, уряд Росії вирішив поглибити Дон у цьому районі, передає радіостанція «Ехо Москви».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>