НОВИНИ ПЛЮС

25.04.2009

Папа прийме Лукашенка

Ватикан офіційно оголосив, що 27 квітня об 11.00 папа Бенедикт XVI прийме у своїй резиденції президента Білорусі Олександра Лукашенка. Приїзд Лукашенка до Риму буде його першою поїздкою на Захід за кілька останніх років, упродовж яких ЄС вважав його персоною нон–грата. Аудієнція в Папи — це результат зближення Ватикану та Мінська після візиту минулого року до Білорусі держсекретаря Апостольської столиці Тарчізіо Бероне.

Також позавчора глава МЗС Білорусі Сергій Мартинов офіційно підтвердив, що Лукашенко очолить білоруську делегацію 7 травня на саміті ЄС у Празі, на якому відбудеться інавгурація програми «Східне партнерство».

США дозволили екстрадицію Дем’янюка

Учора Міністерство юстиції США повідомило, що екстрадиція Івана Дем’янюка до Німеччини, де на нього чекає суд, може відбутися найближчим часом. Про це сповіщає «НІмецька хвиля». 89–річного українця Дем’янюка звинувачують у посібництві нацистам, коли він був охоронцем концтабору Собібор. Дем’янюк свою службу фашистам заперечує.

Два тижні тому у зв’язку з важким станом здоров’я Івана Дем’янюка Мін’юст США погодився відтермінувати його екстрадицію в Німеччину.

Пхеньян глухий до аргументів Лаврова

Позавчора і вчора в Північній Кореї перебував глава МЗС Росії Сергій Лавров, який намагався переконати офіційний Пхеньян виконувати досягнені раніше міжнародні домовленості щодо ядерних програм КНДР. Після зустрічі зі своїм північнокорейським колегою Пак І Чуном Лавров сказав: «Ситуація непроста. Наразі ми не передбачаємо жодного прориву. Це складний процес». Зустріч Лаврова з лідером Північної Кореї Кім Чен Іром, про можливість якої говорили напередодні візиту, не відбулася. Пхеньян відмовився від шестисторонніх переговорів, вислав із країни інспекторів МАГАТЕ та погрожує відновити роботу ядерного реактора в Йонбені на знак протесту проти засудження Радою Безпеки ООН 14 квітня запуску північнокорейської балістичної ракети далекого радіусу дії.

КНДР судитиме американських журналісток

Дві американські журналістки, які були заарештовані в Північній Кореї неподалік від кордону з Китаєм, постануть перед судом, повідомила державна інформагенція КНДР. Співробітниці телеканалу Current TV Юна Лі і Лора Лін (корейського і китайського походження відповідно) були затримані 17 березня. Імовірно, вони розшукували в КНДР біженців. Пхеньян звинувачує журналісток у тому, що вони нелегально перетнули кордон КНДР із боку Китаю з шпигунською метою. Жінкам загрожує до п’яти років ув’язнення, якщо їх визнають винними.

Переговори по СНО–2

Учора в Римі відбулися перші переговори представників США та Росії щодо нової угоди про скорочення наступальних озброєнь (СНО–2). Домовленість про початок переговорів було досягнуто під час зустрічі президентів Росії Дмитра Медведєва і США Барака Обами у квітні в Лондоні. Документ повинен прийти на зміну угоді СНО–1, термін дії якої спливає в грудні цього року. СНО–1 була підписана 1991 року в Москві президентами СРСР Михайлом Горбачовим і США Рональдом Рейганом. Цей договір передбачав скорочення ядерних арсеналів до менш ніж по шість тисяч боєголовок у кожної з країн. 1993 року Москва і Вашингтон підписали угоду СНО–2, якою передбачалося суттєве скорочення міжконтинентальних балістичних ракет і ядерних боєголовок, але 2002 року Російська Федерація вийшла з договору, пославшись на відмову США дотримуватися угоди щодо протиракетних систем.

Наразі відомо, що в оновленому СНО–2 Росія виступає за знищення боєголовок, а США — за їх складування. Нова угода має стосуватися не лише скорочення кількості боєголовок, але й засобів їх дос­тавки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>