Ура, запрацювала! Але що наприймала?

25.07.2009

«Щось у лісі здохло!» — на бігу прокоментував здивований Тарас Чорновіл позивні, що скликали депутатів на засідання Верховної Ради. Ще зранку мало хто з нардепів, які, незважаючи на відпустку, чесно прийшли в сесійну залу, вірив у те, що позачергова сесія таки відбудеться. Скликали її, нагадаємо, БЮТівці, визначивши порядок денний із десяти питань, до переліку не входив законопроект про підвищення соціальних стандартів. А отже, можна було спрогнозувати, що фракція Партії регіонів знову заблокує роботу ВР. Власне, так воно і сталося — «блокатори» від «Регіонів» завбачливо прийшли «під купол» ледве не о 6–й ранку і зайняли свої «робочі» місця у президії. Але, на диво, хоч і з запізненням на дві години, сесія таки урочисто відкрилася, більше того — парламентарії почали працювати й навіть ухвалювати закони! Що саме спонукало «регіоналів» піти на поступки — обізнані з лідерськими домовленостями нардепи не зізнавалися. Натякаючи на те, що «від початку ж зрозуміло — нікуди БЮТ і ПР одне від одного не дітися, все одно доведеться домовлятися — як не зараз, то дуже скоро».

 

Надзвичайна? Банальна!

Представники «Регіо­нів» на погоджувальній раді вимагали включити до порядку денного «своє» питання про підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, керівники фракції БЮТ не погоджувалися. «Нас дивує, чому для розгляду на позачерговій сесії її ініціатори запропонували питання, які не є першочерговими», — констатував один із лідерів ПР Олександр Єфремов. За його словами, єдиним «серйозним» пунктом у порядку денному можна вважати внесення змін до законодавства щодо виборів Президента.

На тому, що скликання позачергової сесії — це подія надзвичайна, адже, за логікою, на такому засіданні мають бути ухвалені «кров з носа» нагальні для країни рішення (як, наприклад, виділення коштів на ліквідацію наслідків повені минулого року), наголошували й представники інших фракцій. Натомість БЮТ запропонував розглянути питання щодо фінансового оздоровлення банків, зміни до закону про держбюджет–2009, кадрові зміни в Кабміні (зокрема, звільнення міністрів юстиції Оніщука та вугільної промисловості — Полтавця, призначення главою МЗС Шамшура) тощо.

Порушили Конституцію, але хіба їм звикати?

Поки лідери фракцій сварилися, знаючі люди в кулуарах запевняли, що, попри протилежне враження, цього разу БЮТ і ПР таки досягнуть згоди. Так зрештою і сталося. Щоправда, для консенсусу у порядок денний довелося внести зміни: питань у ньому залишилося тільки шість. Зникло зняття депутатської недоторканності. Хоча, згідно з Конституцією, перелік питань, які розглядатимуться на позачерговій сесії, визначається заздалегідь. «Ми порушуємо Основний закон, — нагадав Литвин. — Щоб потім не дивувалися з приводу того, що можливе оскарження у судових інстанціях».

Та незважаючи на це, за оновлений порядок денний проголосував 361 нардеп. Перед тим голова фракції БЮТ Іван Кириленко з трибуни ще раз звернувся до «регіоналів» із проханням відкласти розгляд «соціального» питання — от хоча б на серпень. Адже урядова фракція і сам уряд «із розумінням ставляться» до «нагальної потреби» суспільства в цьому законі, тому він обов’язково буде внесений на розгляд ВР. Але — пізніше.

Закон про вибори — без скандальної норми

На диво, Партія регіонів, яка раніше ні на які поступки не йшла, цього разу опонентам повірила. І хоча Єфремов запевнив, що так просто «регіонали» не здадуться, президію вони все ж розблокували. Подальші події у парламентських старожилів викликали ностальгію за старими добрими часами, коли замість чубитися, блокувати і скандалити законодавці цілими днями сумлінно розглядали й ухвалювали закони.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента» розглядали кілька годин, сумлінно пройшовши через усі 400 із гаком поправок. Деякі з них, всупереч слушності, відхилили — скажімо, пропозицію «нашоукраїнця» Князевича заборонити громадянам голосувати за допомогою різних паспортів (національного, закордонного, дипломатичного тощо). І це при тому, що новий закон покликаний обмежити фальсифікації, голосування «мертвих душ» та інші вади попередніх президентських кампаній.

Зрештою новий закон за авторством Лавриновича, Портнова, Лукаш і Зварича ухвалили 316 голосами двох фракцій: БЮТ і Партії регіонів. Згідно з цим законодавчим актом, термін президентської виборчої кампанії скорочений зі 120 до 90 днів. А розмір грошової застави, яку відтепер буде сплачувати кожен, хто хоче балотуватися в президенти, збільшений до 2,5 мільйона гривень — повертатимуть цю суму тільки тим двом кандидатам, які пройдуть у другий тур.

Варто зауважити, що в остаточну редакцію закону таки не увійшла конфліктна норма про те, що при формуванні складу територіальних виборчих комісій пріоритет мають нинішні парламентські фракції. Законом передбачено, що членів ТВК набиратимуть за поданнями всіх кандидатів у президенти.

Розійдись! Але не розслабляйся

Також парламент учора ухвалив у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів щодо повноважень Конституційного Суду, Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей проведення заходів із фінансового оздоровлення банків». А от постанову про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в агропромисловому комплексі ухвалити не вдалося.

На цьому позачергова сесія закрилася і депутати розійшлися. До чергової позачергової сесії?