Ведмежі манери

12.08.2009
Ведмежі манери

Аби виглядати грізно, президент Росії Дмитро Медведєв надягнув чорну сорочку. Стоячи на тлі моря, він намагався супити брови і час від часу стискав кулаки. Позаду пролітали чайки і котилися хвилі, а Медведєв начитував на камеру відкрите звернення до свого українського колеги Віктора Ющенка. Президент РФ назвав стосунки між нашими державами «м’яко кажучи, непростими». Він визнав, що «напруженість у стосунках Росії та України справді зашкалює», але переклав відповідальність за це на керівництво Української держави. Ну й відмовився наразі присилати нового посла до Києва.

 

«Прінуждєніє к сплочєнію»

Дмитро Медведєв, зокрема, сказав, що «офіційний Київ зайняв відверто антиросійську позицію у зв’язку з військовим нападом режиму Саакашвілі на Південну Осетію». Формальний російський лідер поскаржився й на те, що Україна продовжує лінію на перешкоджання діяльності Чорноморського флоту. Хоча насправді наша держава вимагає очевидного: виконання зобов’язань оренди, дотримання угод, зокрема в частині нерегламентованих озброєнь. Цікаво, що Росія скаже нам у 2017 році, коли йтиметься вже про законно обґрунтоване виселення флоту?!

Також Медведєв обурений тим, що в Україні не вщухають «кампанії, пов’язані з витісненням російської мови з українських ЗМІ, освіти, культури, науки». Де Кремль бачить ознаки дискримінації російської мови — не зрозуміло. Але примус до ще більшого насадження «вєлікого і могучєго» в Україні — очевидний.

Звісно, є й претензії до історичних поглядів. «Зовні гладка риторика українського керівництва погано поєднується з відвертим спотворенням складних, важких епізодів нашої спільної історії, трагічних сторінок великого голодомору в Радянському Союзі, з трактуванням Великої Вітчизняної війни як певного протиборства між тоталітарними системами», — сам російський лідер і не намагався застосувати «гладку риторику». Медведєв сказав, що «братські народи не можуть бути роз’єднані, у нас єдина історична та духовна спадщина». У цій фразі кожен знайде відповідь на питання, чи вважає Москва Україну справді незалежною. Як і в претензії до намагань Києва домовитися з Європою про вирішення газової проблеми «за спинами» в росіян.

Звернення Медведєва можна вважати доповненням до дипломатичної війни між Києвом і Москвою, котрі вислали по одному чужому диппрацівникові. При тому, що Банкова вже дала агреман на Михайла Зурабова, президент РФ заявив: «у нинішній ситуації» він вирішив не направляти в Україну нового посла. «Він приступить до роботи пізніше. Конкретні терміни буде визначено із врахуванням реальної динаміки наших стосунків», — сказав президент Росії.

Перед тим, як скандальну заяву було оприлюднено через відеоблог Медведєва в інтернеті, звернення в друкованому вигляді полетіло кур’єрською службою в Київ на Банкову. Президент РФ назвав це послання «нерядовим документом» і вирішив, що з текстом має ознайомитися не лише Віктор Ющенко, а й якнайширша українська та російська громадськість.

«Треба забути про молодшу сестру»

Станом на 16–ту годину вчорашнього дня реакції Президента України на лист російського колеги ще не було. Прес–секретар глави держави Ірина Ванникова запевнила, що «така заява не лишиться без уваги».

Тим часом народний депутат В’ячеслав Кириленко, колишній голова президентської партії «Наша Україна», а нині — голова руху «За Україну!», назвав заяву Медведєва «черговим втручанням у внутрішні справи України». «Як тільки Кремль подолає у себе комплекс «великодержавного старшого брата» та усвідомить, що Україна не є молодшою сестрою Росії, а суверенною, незалежною, європейською країною, яка сама визначає свою політику, відносини між нашими державами одразу ж нормалізуються», — заявив Кириленко.

Утім Росії до того усвідомлення ще дуже далеко. Зокрема, у зверненні Медведєв висловив цілком прозорий натяк на зацікавлення Кремля в підсумках майбутніх президентських виборів в Україні. «Я певен, що багатогранні зв’язки Росії та України обов’язково повернуться, і такий час не за горами. Сподіваюсь, що нове українське керівництво буде готове до цього. Ми, у свою чергу, також зробимо все від нас залежне», — заявив Медведєв. Чим це не втручання в українські внутрішні справи? Пригадується, один президент РФ уже біг поперед воза, поспішивши достроково привітати Віктора Януковича з перемогою на виборах–2004…

Сам Янукович — і це показово — підтримав Медведєва. У заяві лідера Партії регіонів зазначено, що він «поділяє позицію президента Росії про наслідки президентства Віктора Ющенка для українсько–російських відносин». «Перше, що ми зробимо, прийшовши до влади, — відродимо нормальні, добросусідські, рівноправні та взаємовигідні стосунки з нашим стратегічним партнером — Росією», — каже Янукович.

Натомість БЮТівець Микола Томенко вважає причиною появи звернення два фактори. Суб’єктивний — що два народи стали «заручниками відносин двох президентів, які не склались». Об’єктивний — зацікавлення Росії у зміні влади на Банковій. «Привернення уваги саме до цих тем, про які йдеться у зверненні президента Росії, — практично заявка на зацікавлену участь в президентській виборчій кампанії», — цитує віце–спікера УНІАН.

Політолог Андрій Єрмолаєв висловив думку, що своєю заявою Росія фактично відмовилася від активних відносин із Україною до виборів нового президента. Інший відомий експерт, Володимир Фесенко, вважає, що озвучена позиція Кремля лише додасть популярності Президентові України Віктору Ющенку.

 

НАГОЛОС
Інтервенція — в законі

Багато хто з експертів звертає увагу на те, що фактично одночасно із записом жорсткого звернення до України президент РФ Дмитро Медведєв вніс до Державної думи РФ проект закону, який передбачає можливість оперативного використання російських збройних сил за межами країни. Згідно із пропонованими поправками, російська армія може використовуватися для відбиття нападу на збройні сили Росії або інші війська, дислоковані за межами Російської Федерації, відбиття або запобігання агресії проти іншої держави, захисту громадян Росії за кордоном, боротьби з піратством і забезпечення безпеки судноплавства. Тобто агресія Кремля проти України, в разі чого, буде «в законі».