НОВИНИ ПЛЮС

02.09.2009

Туреччина та Вірменія дорогою до примирення

Туреччина та Вірменія, дипломатичні стосунки між якими було перервано з початку 1990–х років, проведуть упродовж шести тижнів низку консультацій щодо розвитку двосторонніх відносин. Як ідеться на сайті МЗС Туреччини, домоволено відтак підписання двох протоколів — про встановлення дипломатичних стосунків та про розвиток двосторонніх відносин. Посередником у цьому процесі буде Швейцарія. Після укладення згаданих документів їх буде передано для ратифікації в національні парламенти. Як передає «Інтерфакс» із посиланням на власні джерела в уряді Туреччини, Анкара вимагає, щоб Вірменія відмовилася від вимог до світової спільноти визнати факт геноциду вірменів турками на початку ХХ століття. Ще одна вимога — врегулювати карабаський конфлікт з Азербайджаном. Єреван зустрічних вимог начебто не висуває.

Нинішнього року вже помітні перші спроби турків та вірменів до примирення, зокрема, на футбольний матч, що відбувся навесні в Єревані, Вірменія запросила керівників Туреччини. Там же відбулися й перші за останні 20 років короткі переговори між керівниками ворогуючих країн.

Генсек спостерігає арктичні льодовики

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун із власної ініціативи знайомиться з Арктикою. Його мета — привернути увагу людства до проблеми глобального потепління, викликаної, зокрема, й таненням льодів у Арктиці, передає Бі–Бі–Сі. У грудні–2009 керівники країн–членів ООН мусять узгодити договір, який замінить Кіотський протокол, і сьогоднішня місія Пан Гі Муна покликана теж підштовхнути світових лідерів до якнайшвидшого підписання документів про боротьбу з потеплінням клімату. Генсек ООН для своєї експедиції скористався кораблем берегової охорони Норвегії.

Згадали про розстріляного царя...

Романови вимагають від Генпрокуратури РФ визнати незаконною постанову слідчої комісії при прокуратурі РФ про закриття кримінальної справи щодо вбивства російського імператора Миколи ІІ та його рідні. Таку скаргу написала велика княгиня Марія Володимирівна, яка називає себе главою дому Романових, інформує «Інтерфакс». Ухвала про закриття кримінальної справи була прийнята 15 січня нинішнього року. Адвокат Романових вважає, що слідство взагалі неправильно класифікує справу як кримінальну, адже Верховний суд Росії, який нещодавно реабілітував загиблу фамілію останнього російського царя, визнав: «Романови були позбавлені життя внаслідок політичних репресій». Нагадаємо: Миколу ІІ, його дружину та п’ятьох дітей, лейб–медика царської сім’ї Боткіна та ще трьох осіб прислуги розстріляли більшовики в Єкатеринбурзі у ніч на 17 червня 1918 року. Їхні останки було знайдено лише в 1991 році. Після ідентифікації останки Романових поховали в усипальниці російських монархів у Петропавловській фортеці Санкт–Петербурга.

... і про його перли та діаманти

У Великій Британії вчора розсекретили архіви розвідки Мі–5, з яких випливає, що коштовності родини Миколи ІІ після революції більшовики продали в Європу, а на виручені кошти фінансували ліві газети. Про це йдеться на сайті Бі–Бі–Сі. У 1920 році діаманти і перли, конфісковані в останнього російського царя, агент більшовиків заховав у шоколадні цукерки і вивіз до Лондона. Згідно з розсекреченими документами, цим агентом був редактор газети «Дейлі Геральд» Френсіс Мейнелл. Коштовності на суму понад 40 тисяч фунтів стерлінгів він отримав від радянської влади для допомоги лівому руху у Великій Британії. Архіви Мі–5 характеризують Мейнелла як «ультра–соціаліста й пацифіста, котрий у молодості здійснив невдалу спробу пустити під укіс військовий поїзд, однак успіх прийшов до нього пізніше, коли Радянський Союз почав фінансувати комуністичні партії по всьому світу».

Європа без 100 ват

У Євросоюзі відучора набула чинності перша фаза заборони на використання «звичайних» лампочок на 100 ват. Такі «старомодні» лампочки вже заборонено до продажу в магазинах на території ЄС. З 2011 року заборону буде накладено на 60–ватні лампи, а ще за рік — і на решту класичних лампочок. Натомість мешканці Європи мусять купувати флюоресцентні лампочки, які споживають на 80% електроенергії менше, ніж їхні попередниці. Мета заборони на, як сказали б у нас, «лампочку Ілліча» — боротьба за зниження енерговитрат. Завдяки новим лампочкам, кажуть стратеги з ЄС, кожна сім’я економитиме близько 166 євро на рік.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>