Україна — Польща — 4:4

12.12.2009
Україна — Польща — 4:4

Функціонери УЄФА також вирішили не переносити фінальний матч із Києва до Варшави. На фото — реконструкція майбутньої арени єврофіналу. (Фото Рейтер.)

У понеділок ми ще на один крок наблизимось до футбольного свята, яке чекає на Україну та Польщу в 2012 році. Саме тоді на Михайлівській площі презентують логотип майбутнього фіналу континентальної першості, до якого ще майже три роки. На цю подію обіцяв приїхати президент УЄФА Мішель Платіні, який разом із польським та українським футбольними президентами і покаже довгоочікуване «обличчя» майбутнього Євро. На сам захід очікували прибуття близько 200 представників закордонних мас–медіа. Сама ж презентація відбудеться на тлі рішення конгресу УЄФА, що днями зібрався на португальській Мадейрі, і який остаточно затвердив чотири українські міста господарями фіналу континентальної першості.

 

І тінь на театрі

Підготовка до презентації символів Євро в Києві проходила в атмосфері практично цілковитого мовчання. «Усе можна дізнатися на прес–конференції, яка відбудеться після самого представлення. Поки ж це — таємниця», — розповіли «УМ» у Місцевому організаційному комітеті з підготовки Євро–2012 в Україні. Не приховували лише, що над розробкою логотипа та гасла працювали іноземні автори. Не побачимо ми в понеділок лише талісмана турніру: смішні «маскоти» стали чи не найбільш упізнаваними символами таких змагань, і презентувати їх громадськості обіцяють пізніше.

Київ стане першим серед господарів фіналу, чиї мешканці побачать символи фіналу. Після нього організатори планують показати новинки й в інших містах. Цікаво вирішили представити його мешканцям Львова: логотип проектуватимуть на місцевий театр опери та балету, який знаходиться у центрі міста.

Схожий сценарій задумали і в Донецьку: технічно здійснити задум допоможе устаткування, яке надасть УЄФА. Загалом показати обличчя Євро в Харкові, Донецьку та Львові планують у першій половині наступного тижня.

Йдемо далі

Утім усі ці заходи відбулися б лише за тієї умови, якби виконком УЄФА вчора остаточно підтвердив право українських міст на проведення фінальних поєдинків Євро. Ще від травневого з’їзду цієї організації було відомо, що остаточна доля українських міст–господарів фіналу стане відомою в середині грудня. Нагадаємо, що європейські футбольні функціонери мали назвати остаточний «синьо–жовтий» квартет ще на згаданому конгресі в Бухаресті, але через низькі темпи підготовки перенесли таке рішення на зиму. Питань у них не було лише до четвірки польських міст та Києва, якому втім не гарантували право проведення фінального матчу.

Якщо одразу після бухарестського засідання настрій був не дуже оптимістичний — надто вже багато роботи потрібно було зробити за півроку, то ближче до грудня ситуація стала дещо веселішою. Відтоді офіційно відкрили два стадіони, вдало провели юнацьке Євро в Донецьку, було чимало зрушень також в інших напрямах.

«Рішення УЄФА щодо нас повинне бути успішним, адже ми виконали усі поставлені завдання», — заявив напередодні міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко. Упевненість випромінювали і президенти польської та української футбольних федерацій, які твердили про паритетні умови проведення фіналу.

Їхні запевнення були не марними: змагання приймуть, як і замислювали спочатку, по чотири українські та польські міста. Учасники з’їзду на Мадейрі довго обговорювали українське питання, яке було центральним у п’ятничному засіданні, і все таки винесли приємний для нас вердикт. Фінальну гру турніру європейські функціонери також вирішили з Києва не переносити.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

При жеребкуванні групового етапу Євро–2012 футбольні збірні Росії та Грузії, а також Вірменії та Азербайджану гарантовано не потраплять до однієї групи. Таке «розведення» відбудеться з ініціативи УЄФА, яка не хоче, аби футбольні матчі стали причиною чергової ескалації конфліктів між цими країнами. Нагадаємо, що між Вірменією та Азербайджаном досі існує непорозуміння з приводу Нагірного Карабаху, а Росія та Грузія є опонентами в питанні визначення статусу Південної Осетії та Абхазії.