Саркофаг «провалився»

12.05.2010

Екологія Мексиканської затоки й надалі потерпає від витоку нафти, яка б’є на глибині 1500 метрів зі свердловини, «оголеної» внаслідок руйнації нафтовидобувної платформи «Діпвотер хорайзон». Спроба компанії «Брітіш петролеум» «надягти» на три потужні джерела витоку нафти «заглушку», здійснена цими вихідними, виявилася невдалою. Коли в суботу стотонний саркофаг таки вдалося опустити на дно, то з’ясувалося, що подальше перекачування нафти, яка накопичується під його куполом, є неможливою, оскільки поверхню конструкції покриває так званий метановий лід — кристалічна субстанція, яка складається з частинок метану та води. Цей «лід» забив верхні отвори для відкачування нафти.

Учора директор «Брітіш петролеум» Тоні Хейворд повідомив, що впродовж трьох діб буде виготовлено другий, менший, саркофаг, у якому буде враховано недоліки першого. Він буде менш уразливим до сполук метану.

Наразі ж безпілотні підводні човни з дистанційним управлінням розпиляють поблизу джерел витоку хімічні речовини, в результаті реакції з якими нафта частково осідає на дно. Одночасно неподалік пробивають іще одну свердловину, щоб відкачувати з неї нафту, зменшуючи таким чином підземний тиск і кількість палива, яке потрапляє в море. Але така допоміжна свердловина, яку використовують при аваріях подібного типу, буде повністю готова не раніше ніж за три місяці.

Починаючи з 20 квітня, коли розвалилася платформа, у води Мексиканської затоки вже потрапило понад 13 мільйонів літрів нафти. Флорі та фауні цього регіону завдано непоправних збитків, а площа забруднення й надалі зростає.

Учора Конгрес США почав розгляд питання нинішньої катастрофи в Мексиканській затоці та нафтовидобувної діяльності великих компаній на морських шельфах США загалом. На слухання запрошено босів нафтових гігантів. Не виключено, що результатом таких слухань може стати заборона на видобуток нафти в морях.

Компанія «Брітіш петролеум» вже поплатилася за нехтування правилами безпеки морського нафтовидобування. Вартість її акцій на фінансових ринках світу порівняно зі станом на 20 квітня впала на 15 відсотків, що означає втрату 30 мільярдів ринкової вартості. Ще щонайменше 15 мільярдів доларів компанії доведеться викласти на ліквідацію наслідків катастрофи та виплату відшкодувань за різноманітними судовими позовами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>