Упав — на вихід

13.05.2010
Упав — на вихід

Завдяки вдало обраній стратегії Олександр Винокуров з «Астани» надягнув рожеву майку. (Фото Рейтер.)

Організатори багатоденки «Джиро Д’Італія–2010» вирішили почати маршрут 93–ї гонки з дещо несподіваного місця — Амстердама. Стартувавши 8 травня у столиці Голландії, велосипедисти–професіонали фінішують 30–го числа в італійській Вероні. Щоб подолати близько 3,5 тис. км 219 учасникам знадобиться 21 «робочий» день.

Хоча «Джиро» і входить до «великої трійки» разом із «Тур де Франс» та іспанською «Вуельтою», проте найтитулованіші гонщики на Апенніни не їдуть — вони віддали перевагу індивідуальній підготовці до більш рейтингових французьких стартів. Нинішнє «Джиро» проігнорували американець Ленс Армстронг, іспанець Альберто Контадор, британець Марк Кевендіш, а також минулорічний переможець Денис Меншов із Росії.

Водночас, позбувшись головних конкурентів, фаворити «Джиро» вже на старті гонки зіткнулися з іншими проблемами. Без особливих пригод минув лише перший день перегонів. Хоча й накрапав дощ, але пролог завдовжки в 8,5 км велосипедисти завершили спокійно. А далі вони вже боролися не стільки з суперниками, скільки зі стихією, зливою і вітром.

Аби зменшити вплив потужного циклону, лідери команд ховалися в середину пелотону. Бажання зігрітися та зберегти сили зіграло з деким злий жарт. Долаючи вузькі звивисті голландські дороги, пелотон кілька разів потрапляв у своєрідну пастку: на тих, хто не вписувався в повороти, чекали великі завали з неприємними наслідками. Добре, якщо розплатою за це було лише багатохвилинне відставання, як, скажімо, в Карлоса Састре, Дам’яно Кунего та Кейдала Еванса. А от перелом ключиці змусив Крістіана Вандевельде з команди «Гармін» завершити перегони достроково.

«На цих маленьких дорогах їздити дуже небезпечно. Мені вдавалося постійно перебувати попереду і не хвилюватися за те, що відбувається за спиною», — каже власник рожевої майки лідера після трьох етапів Олександр Винокуров з «Астани», який повернувся у велоспорт після «допінгової» дискваліфікації. Саме завдяки злагодженій роботі казахстанської команди Вино, як називають цього гонщика, потрапив на вершину генеральної класифікації і має непогані шанси втриматися там до завершення гонки. Як сказав наш співвітчизник Андрій Гривко, партнер казахстанця по команді, головне завдання «Астани» на «Джиро» — перемога.