Чому занепав «Український дух»

13.05.2010

Минулого року про перемогу команди «Український дух» на чемпіонаті світу з кільцевих гонок «Пауербот–Р1» у відкритому морі в класі «Суперспорт» знало лише обмежене коло людей. Проте в новому сезоні «Юкрейніан спіріт», завдяки спонсорській підтримці та старанням члена команди, народного депутата Віктора Шемчука, отримав хорошу рекламу на Батьківщині. Більше того, Міжнародний водно–моторний союз довірив Україні відкрити новий сезон — і 7–9 травня в Ялті відбувся перший етап чемпіонату світу у двох класах човнів, «Суперспорт» та «Еволюшн». До головного кримського курорту завітали представники 15 команд з Італії, Бельгії, Великої Британії, Німеччини та Швеції. В ялтинській акваторії змагалися й наші команди: у «Суперспорті» чемпіонський титул захищала «Чайка», у класі «Ево» дебютував човен «Український дух».

На жаль, велике спортивно–концертне шоу вже в перший день затьмарила трагедія. Під час зйомок перегонів розбився гвинтокрил. «Єврокоптер–130» зачепився за дерева і впав у районі Лівадії при заході на посадку. Пілот загинув, а оператор «5–го каналу» отримав важкі травми.

Після такого «ввідної» справи в української команди пішли шкереберть. Найбільше не пощастило човну «Український дух», за кермом якого були Віктор Шемчук та мальтієць Аарон К’янтар. Надпотужній «ракеті», здатній розганятися до 220 км/год, за два дні змагань тричі змінювали двигун, але вона так і не змогла дістатися фінішу — ані в спринтерській гонці (завдовжки 49 миль), ані в гонці на виживання (77 миль). Перемогли тут італійці з команди «ОСЖ–рейсінг».

Трохи краще, але не за чемпіонським графіком, намотувала кола «Чайка». На відміну від минулого року, на борту швидкісної яхти перебував повністю український екіпаж (Олександр Чендеков, Андрій Лисенко та Дмитро Лебідь). Потрапити в лідери їм також завадили технічні проблеми. За підсумками двох днів наші хлопці посіли загальне п’яте місце серед семи команд. А перемогу в класі «Супер» відсвяткували італійці з «Байя Аттоліні».

До речі, за словами президента Міжнародного водно–моторного союзу Жан–Марі ван Ланкера, його підрозділ планує й наступного року провести такі змагання в Ялті.