«Ми вже на орбіті, Дмитре Анатолійовичу?»

13.05.2010
«Ми вже на орбіті, Дмитре Анатолійовичу?»

Замість Азарова звітував Андрій Клюєв. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Офіційний Київ готується до чергової за рекордно стислий період зустрічі українського Президента Віктора Януковича зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим. Аби зрозуміти, про що так часто люблять розмовляти два гаранти, українські парламентарії вчора запросили до Верховної Ради Прем’єр­міністра Миколу Азарова. Утім Микола Янович надав перевагу засіданню Кабміну, а на ясні очі нардепів скерував свого першого заступника Андрія Клюєва.

Той у залі під скляним куполом розповів: український та російський президенти цього разу підпишуть п’ять документів. Перший стосуватиметься розвитку навігаційної супутникової системи ГЛОНАС. За словами Клюєва, супутникова навігаційна апаратура широко використовуватиметься у транспорті, сільському господарстві, надро­ і землекористуванні, туризмі тощо. Планується завершити демаркацію сухопутної частини українсько­російського кордону, а в перспективі — взятися за морські границі. «Відпрацьовуватиметься питання і щодо коси Тузла», — пообіцяв перший віцепрем’єр. Планується «зблизити» два — український та російський — державні банки.

Не забули автори документів і про гуманітарну сферу: підготували проект ініціативи про розвиток спільного науково­освітнього процесу, а також розвиток співпраці між міністерствами культури. Планується обмінюватися викладачами, проводити стажування, а також спільно розвивати кінематографію, музейну справу. «Завдяки угоді українські співаки співатимуть у Росії», — пообіцяв пан Клюєв.

Такі широкі можливості дещо збентежили народних депутатів, які вважають себе опозиційними. І Андрій Клюєв навіть був змушений заприсягнутися, що, на його думку, українську історію мають писати тільки вітчизняні історики. Та нардепи не надто повірили в обіцянки і зажадали на власні очі побачити тексти угод. Але таки їх не побачили... За словами представника Президента у парламенті Юрія Мірошниченка, тексти угод не показали нардепам тому, що вони до кінця не опрацьовані. До того ж, мовляв, депутати надто багато хочуть: опозиція вимагала звіту уряду у вівторок, отже, підготувати папери за один день було надто складно для канцелярії будинку на Грушевського.

Сам Прем’єр на відстані прокоментував вимогливість опозиції в притаманній для нього образній, але жорсткій манері: «Вражає цинізм тих, хто ще вчора був при владі і затято ховав від суспільства, парламенту і навіть колишнього Президента текст вже підписаних «під ковдрою» газових угод, які виявилися зрадницькими і кабальними для України. А сьогодні вони вимагають звіту про ще не підписані угоди, які, згідно з дипломатичною практикою, взагалі є робочими матеріалами до переговорів».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Опозиція не вважає оприлюднені першим віцепрем’єром документи шкідливими для України: вони не передбачають ратифікації у парламенті і відповідають нашому законодавству, заявив БЮТівець Сергій Соболєв. Однак нардепи з опозиційних фракцій запідозрили, що їх просто водять за носа, а насправді два президенти підписуватимуть зов­сім інші угоди. І депутати готові не допустити цього.

«Якщо крім цих п’яти угод, буде подана хоча б одна з тих угод, оприлюднених як проекти, я маю на увазі з атомної енергетики, авіабудування або «Нафтогазу», то, без сумніву, будуть акції протесту», — сказав голова опозиційного уряду Сергій Соболєв на пресконференції.