«Влада зробила все, щоб нас знову об’єднати»

13.05.2010

«Для мене честь приїхати до Сум у річницю студентської революції», — каже активіст молодіжного руху з Харкова Іван Омелян. Саме цього дня шість років тому відбувся перший мітинг сумських студентів проти неправомірного об’єднання місцевих ВНЗ. Ніхто не передбачав, у що виллються ті дії. Але тоді, попри адміністративний тиск, студенти зважилися відстоювати свої права. І врешті перемогли.

«Той мітинг був узагалі першим у моєму житті, — пригадує тодішня студентка Сумського держуніверситету Олександра Веснич. — А я мала ще й виступати. Пам’ятаю, як голос тремтів..». Та вже наступного дня Олександра разом з іншими поїхала протестувати до Верховної Ради.

Накопичений у 2004му досвід ще прислужиться, переконаний член оргкомітету науково­практичної конференції з питань студентського самоврядування, що проходить у Сумах, Андрій Бондаренко. Тим більше, що сьогодні влада відновила утиски студентів через їх участь у громадськополітичних акціях. «Викликають до адміністрації вишів, проводять співбесіди в присутності працівників СБУ, — розповідає Андрій. — Ми звернулися із запитом до керівництва Служби — нам відповіли, що жодних наказів із приводу цього немає. То, мовляв, приватна співпраця офіцерів із місцевою владою... »

Факти тиску на студентство підтвердили на пресконференції Ірина Шубіна з Черкас та Володимир Мусяк з Одеси. Останній розповів, зокрема, як одеських студентів змушували вдавати підтримку міністра Табачника. «При цьому зліталися всі телекамери міста, — розповідає Володимир. — Хоча приходили туди з примусу. Акції ж проти Табачника на ТБ практично не висвітлювали».

«Останніми роками студентське самоврядування здебільшого хворіло на імпотенцію, — констатує Іван Омелян. — Влада розпорошувала студентський рух. Але зараз, давши нам Табачника, влада зробила все, щоб нас об’єднати. А він, до речі, вже видав три підзаконні акти, які дезорганізовують самоврядування».

Отже, сумський досвід вартий вивчення. Відтак на сумській конференції близько шістдесяти активістів з усіх областей України відпрацьовують методику правозахисної та інформаційної роботи. На меті — створення самоврядної альтернативи «Наступ». Час наступати сьогодні, вважає молодь, аби завтра народжувалося демократичним.

Якщо нинішня політика міністра Табачника й уряду Януковича буде продовжуватися, масові студентські виступи цілком можливі восени, прогнозують учасники зборів у Сумах.