НОВИНИ ПЛЮС

13.05.2010

Свобода слова

На вчорашньому засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова перший заступник голови, народний депутат Андрій Шевченко (БЮТ) зазначив, що для нього очевидно: тиск на журналістів каналів «1+1» та СТБ, про який вони публічно заявили минулого тижня, мав місце. Члени комітету вирішили, зокрема, звернутися до Генеральної прокуратури з вимогою негайно розглянути оприлюднені факти, а в разі їх підтвердження порушити кримінальні справи та швидко і прозоро їх розслідувати.

2011й — Рік Української Першокниги

Учора Верховна Рада ухвалила постанову «Про відзначення на державному рівні 450річниці Пересопницького Євангелія» та оголошення 2011го Роком Української Першокниги. Кабінет Міністрів має утворити відповідний оргкомітет та передбачити кошти в держбюджеті2011. Головні урочистості заплановано на серпень наступного року, інформує пресслужба ВР.

Відділ кадрів

Президент Віктор Янукович своїм указом учора призначив заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна членом Вищої ради юстиції.

Уряд хоче помиритися з «Венко»

Кабінет Міністрів пропонує компанії Vanco Prykerchenska Ltd укласти мирову угоду. «У нас уже подані відповідні пропозиції. Вони вивчаються сторонами», — повідомив учора міністр юстиції Олександр Лавринович.

Конкурс на право укладання угоди про розподіл продукції, видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки площею 13 тис. км, оголосив уряд Юлії тимошенко в грудні 2005 року. Переможцем конкурсу у квітні 2006го визнали Vanco International, яку протегував уже уряд Януковича, а та перепоступилася правами та обов’язками компанії Vanco Prykerchenska, створеній у серпні 2007го. Тимошенко називала «Венко» структурою Ахметова, і навесні 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію, видану Vanco Prykerchenska. Відтак почався міжнародний арбітраж.

Коаліція боїться зброї

Народний депутат Василь Кисельов (позафракційний, екс­Партія регіонів) уносить до Верховної Ради проект постанови, який дозволяє співробітникам Держохорони і СБУ проводити огляд особистих речей нардепів. За його словами, такий дозвіл потрібен з метою недопущення пронесення у сесійну залу ВР зброї. «Якщо вже задіяли димові шашки, то нема гарантії, що не задіють толеві шашки», пояснює Кисельов.

Рада не підтримала відмову від українського дубляжу на ТБ

Верховна Рада у вівторок не підтримала законопроект, яким пропонувалося скасувати обов’язкове дублювання фільмів та програм іноземною мовою на телебаченні українською мовою. Проект «регіоналки» Олени Бондаренко від 2008 року передбачав дозвіл обмежуватися субтитруванням. Таку пропозицію підтримали 168 депутатів — лише Партія регіонів. Не голосували навіть КПУ і Блок Литвина.