75-й, наймолодший

13.05.2010
75-й, наймолодший

Новий глава уряду Девід Камерон (ліворуч) зі своїм партнером по коаліції, віце-прем’єром Ніком Клеггом на порозі прем’єрської резиденції. (Рейтер)

Британська поствиборча інтрига була захоплюючою, але знайшла швидку розв’язку. Ще позавчора вранці новини БіБіСі повідомляли як про майже доконаний факт, що новий уряд сформують Лейбористська та Ліберальнодемократична партії. Нагадаємо, на парламентських виборах 6 травня ці дві політичні сили посіли друге і третє місця за кількістю набраних мандатів і були спроможні разом створити більшість у Палаті громад. Таким чином, вони б «утерли носа» доти опозиційній Консервативній партії, яка перемогла на виборах, але не набрала достатньої кількості місць, щоб автоматично отримати право формувати новий уряд. Задля такої комбінації та збереження лейбористів при владі чинний глава уряду Гордон Браун був готовий поступитися своїм прем’єрським кріслом.

Та надвечір вівторка примхлива британська політична погода зазнала різких змін. Браун таки оголосив про свою відставку, але з цілком іншої причини. Голова Лейбористської партії сказав британцям «Дякую і прощавайте», після того, як його вранішні партнери — ліберальні демократи — надвечір стали вже партнерами консерваторів. Разом вони домовилися про створення коаліції й формування уряду. За таку поступливість та «схильність до компромісів» молодий лідер Ліберальнодемократичної партії Нік Клегг отримав посаду віцепрем’єра. При цьому він особливо наголосив на тому, що «не погодився б на посаду в цьому уряді, якби не був певен: вона дасть унікальні можливості для реалізації програмних засад ліберал­демократів».

Прийнявши відставку Брауна, королева Великої Британії Єлизавета ІІ прийняла лідера консерваторів Девіда Камерона і призначила його новим, 75м, главою уряду Об’єднаного Королівства. З аудієнції в Її величності Камерон поїхав одразу в резиденцію британських прем’єрів на Даунінгстріт, 10, звідки його попередник іще навіть не встиг забрати свої речі. Так закінчилася 13річна ера правління лейбористів. А Гордон Браун після поразки своєї партії на виборах складає з себе й повноваження її голови.

43річний Камерон, який очолив перший за останні 70 років британської історії коаліційний уряд, став наймолодшим прем’єр­міністром Об’єднаного Королівства, починаючи з 1812 року. Досі рекорд утримував Тоні Блер, який на момент вступу на посаду був на півроку старшим за Камерона. Якщо продовжити статистику, то Девід Камерон став 12м прем’єр­міністром Великої Британії за час перебування на троні королеви Єлизавети ІІ. Першим вона благословила на великі справи ще Уїнстона Черчілля.

Учора новий глава уряду почав формувати кабінет міністрів. Очікується, що, крім посади віцепрем’єр­міністра, партнери «торі» по коаліції з Ліберальнодемократичної партії отримають ще кілька важливих портфелів в уряді.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Девід Камерон

народився 1966 року в Лондоні.

Походить зі старовинного аристократичного роду з шотландським корінням, є нащадком британського короля Вільгельма IV Ганноверського та далеким родичем (ще з XVII століття) королеви Єлизавети ІІ.

У 1988 р. закінчив Оксфордський університет за спеціальностями політологія, філософія та економіка.

У 198892 працював у дослідницькому центрі Консервативної партії. З 1992 р. — спеціальний радник уряду, спочатку в міністерстві фінансів, а потім в МВС. Депутат Палати громад з 2001 року.

З 2005 р. — голова Консервативної партії. Камерон сприяв лібералізації політики та платформи консерваторів: закликав до спрощення податкової системи, надання більшої уваги питанням екології, зменшення покарань за незначні злочини та збільшення витрат на допомогу країнам третього світу.

З 1996 р. одружений із Самантою Шеффілд, має сина Артура Елвена та дочку Ненсі. Ще один син Айвен помер у лютому минулого року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>