«Соціальна» читанка

13.05.2010

Дитинство важко уявити без гарної книжки й цікавої розповіді рідною мовою. Але в багатьох українців воно так і минає — без книжок. Статистика говорить сама за себе: на одну людину в Україні припадає лише одна книга національного виробництва. Дитячих — ще менше. У відсотковому співвідношенні книг українською мовою видається 34,6%, а російською — 61%. І ця статистика є лише вершиною айсберга.

Виправити ситуацію в Україні взялося одразу кілька благодійних спільнот: так, нещодавно стартували дві соціальні акції — «З книгою в серці» та «Подаруй дитині книжку». До першої долучилися й відомі персони — Влада Литовченко, Іван Драч, Іван Малкович. Благодійники планують, що першим кроком проекту «З книгою в серці» стане забезпечення 24 обласних бібліотек новими книжками. Кожна з них отримає по 500 найрізноманітніших книжок українською мовою.

Відбулася й інша акція, організована у Львові «Форумом видавців». Її учасники зібрали 100 тисяч книжок для дітей із дитбудинків, інтернатів, малозабезпечених та багатодітних родин.

Костянтин ГОРДЕЙЧУК