Телебитва за ефір

09.06.2010
Телебитва за ефір

Валерій Хорошковський — замовник рішення проти «5–го каналу». (Фото з сайту 5.ua)

Учора Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив позовні вимоги групи телеканалів «Інтер» (медіа–холдинг UA Inter Media Group) й тим самим оскаржив рішення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, оголошене 27 січня 2010 року, про виділення частот на мовлення каналу ТВі та «5–му». За підсумками того конкурсу, з 89 телечастот найбільше отримали телеканал ТВі (33 частоти), «5–й канал» (26) та канали групи «Інтер» (20). Такими результатами лишилися незадоволені «Інтер» та його канали–супутники, на переконання яких, конкурс був незаконним. Нині ж, після судового рішення про втрату частот, мовники, що перейшли дорогу «Інтеру», фактично можуть втратити ще й ліцензії, а їхні журналісти — робочі місця. При цьому саме «Інтер» нині є найбільш провладним каналом, тоді як «5–й» і ТВi демонструють зразки незалежного мовлення.

 

Віддайте вільні частоти!

Уже після приходу нової влади СБУ направила до Нацради з питань телебачення та радіомовлення листа з вимогою надати копії документів, що супроводжували проведення вищезазначеного конкурсу. Це спричинило неабиякий резонанс, адже головою СБУ на той час став власник медіа–холдингу UA Inter Media Group Валерій Хорошковський. Оскільки йшлося про конфлікт інтересів — високопосадовця запідозрили у використанні державної служби для вирішення проблем власного бізнесу — медіа–холдинг змінив тактику й у квітні відмовився від ліцензій. Паралельно телекомпанії НТН, Enter Film й Enter Music, які входять до холдингу, заперечили в судах результати цього конкурсу. Феміда вирішувала «справу частот» у закритому режимі і врешті ухвалила рішення не на користь «5–го каналу» і ТВі. Втім гендиректор телеканалу ТВі Микола Княжицький учора заявив про намір оскаржити це рішення Окружного адмінсуду столиці, доки воно не набуло чинності.

Свого обурення не приховує й народний депутат від «НУНС», член наглядово–спостережної ради «5–го каналу», колишній генпродюсер Юрій Стець. «По факту — хочуть забрати ліцензію у «5–го» та інших. У зв’язку з рішенням суду аудиторія «5–го каналу» зменшиться і він не зможе здійснювати мовлення по всій території України, — цитує пана Стеця УНІАН. — Як на мене, це не політичне рішення. Це винятково бізнес–інтереси однієї групи компаній, що має відношення до нинішнього глави СБУ, члена Вищої ради юстиції Валерія Хорошковського».

Позавчора під вечір редакційна рада «5–го каналу» виступила з відкритим листом до Президента Януковича, в якому прямо звинуватила голову СБУ Хорошковського у намірі знищити телеканал через суд. «Внаслідок переслідування власних інтересів державним чиновником 500 працівників «5–го каналу» опиняться під загрозою втрати роботи, а Україна вкотре підтвердить статус країни, в якій згортаються свободи. На нашу думку, зараз тільки ви можете допомогти пану Хорошковському розмежувати власні бізнесові інтереси та інтереси державницькі», — наголосили журналісти.

Заступник голови адміністрації Президента Ганна Герман пообіцяла порадитися з Президентом щодо цієї проблеми, після його повернення. Сама Герман обіцяє незалежним каналам збереження ліцензій.

Хто на кого тисне?

Водночас сам голова СБУ відкидає обвинувачення в адміністративному тиску. Пан Хорошковський вимагає від представників «5–го каналу» надати докази обвинувачень. При цьому додав, що слово за Фемідою, яка й має вирішити проблему. Хорошковський підкреслив, що як керівник спецслужби він насамперед зацікавлений у відновленні законності й правопорядку в усіх питаннях суспільних відносин.

Натомість телекомпанія «Музика ТБ» (Enter Music), яка також входить до медіа–холдингу Хорошковського, звинуватила «5–й канал» у спробі тиску на суд.

Але народний депутат Стець не виключає, що справжній тиск на суд чинив саме голова СБУ Валерій Хорошковський, особливо після призначення членом Вищої Ради юстиції, яка нині має неабиякий вплив на служителів Феміди. Засідання суду проходили у закритому режимі, на які народного обранця не пускав охоронець. А одне засідання у «частотному» процесі взагалі тривало до другої години ночі!

Судовий процес щодо вільних частот прокоментувала і Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, склад якої наразі є неповним. У власній заяві Нацрада пояснює, що «5–й канал» і ТВі позбавили частот через те, що конкурс відбувався без кворуму і при судовій забороні на його проведення, тому «конфлікт медіа–бізнесів може бути вирішений лише в суді». При цьому Нацрада закликала учасників процесу розділяти: питання свободи слова — й існування незалежних ЗМІ; розвиток медіа–бізнесу — та прозорість медіа–власності; дотримання законодавства — та дотримання законів при отриманні ліцензій для розвитку телеканалів.

 

ДО РЕЧІ

За словами лідерки БЮТ Юлії Тимошенко, її фракція сьогодні вимагатиме створення в парламенті комісії щодо розслідування фактів тиску на ЗМІ, зокрема, щодо ситуації із «5–м каналом» і ТВі. Тимошенко пообіцяла, що Комітет ВР із питань свободи слова проведе екстрене засідання, а результати розслідування передасть до моніторингового комітету ПАРЄ. Створити тимчасову комісію пропонують і групи «За Україну!» та «Народна самооборона».

«Влада розраховує, що всі будуть мовчати, у своєму колі боротися кожен за себе і пропустять одну подію: країна на очах починає мінятися і перетворюватися на невільну країну з несвободними людьми, — обурюється Леді Ю. — Для цього потрібно здійснити дві речі — знищити канали, які говорять правду, знищити правосуддя, а потім знищується все інше».