Білоруські «Вовки» з’їли конкурентів

17.08.2010
Білоруські «Вовки» з’їли конкурентів

Мізансцена закриття кінофестивалю. (Фото з сайту bmkf.com.ua.)

Сталося прогнозоване «УМ»: запрошенням до Бердянська на гучно анонсований міжнародний кінофестиваль знаменитості швидше дивувалися, ніж раділи. Від «трону» голови журі почергово відхрестилися Володимир Меньшов, Єгор Кончаловський і Всеволод Шиловський — оргкомітет умовив «домашнього» Михайла Голубовича; Ольга Сумська віддала перевагу зйомкам серіалу в Польщі, а генпродюсер кінофесту Ілля Ноябрьов подався до Ізраїлю; нагальніші творчі справи були також у Богдана Ступки, Кіри Муратової, Анатолія Хостікоєва, Світлани Томи, братів Меладзе, Анастасії Волочкової. Список неприбульців із Москви, до речі, подовжив екстрим в аеропорту, де актори нервували до третьої години ночі: «У місті така задимленість, що на відстані півметра не видно іншу людину, — пояснила віце–президент фестивалю Валерія Гущина. — Через смог наш виліт відкладали щогодини». Першим не витримав 12–годинного очікування та й подався додому Сергій Никоненко («демарш» знаменитості завдав купу проблем Любові Руденко: її багаж, як з’ясувалося надто пізно, був записаний на актора і теж залишився у Москві). Не злякався смогу і Кирило Бурдихін, відтак 8 серпня своє 30–річчя відзначав у Москві, а не презентацією фільму «Зв’язок часів».

Прикро, але факт: на кінофесті за одного «битого» актора глядач одержував по п’ять–шість «небитих», тобто маловідомих. Десант на берегах Азова півтораста «з гаком» фестивальників (профіцит романсів! алогічний з огляду і на дефіцит фінансів): усі кіномитці, ясна річ, «зальотні», а ось гривня була винятково тутешньою. Патронували фестиваль і Мінкульт, і запорізький «губернатор» Борис Петров, але столиця «забула» про обіцяний мільйон, не «крапнуло» ні копійки з бюджету й обласного. Аби врятувати кінофест від голодної смерті, за добу до його закриття (!) позачергова сесія Бердянської міськради втричі збільшила видатки з міської казни. Де–факто витягнути з кишені бердянців по п’ять–шість гривень депутати ризикнули по тому, як одержали «мерські» гарантії складення кошторису і звіту за кожну гривню із 450 тисяч виділених. Нехай уже тішаться відпочивальники зустрічами з Наталею Сумською і Володимиром Горянським, Андрієм Курковим і Наталею Варлей, Оленою Кондулайнен і Зінаїдою Кириєнко, Євгеном Леоновим–Гладишевим і Наталею Степановою...

І глядач, зауважу, тішився винятково церемоніями відкриття–закриття фестивалю, ігноруючи сеанси кінопоказу. Інколи у порожній залі проходили навіть конкурсні перегляди фільмів — члени журі запевняли, що «це вже було», «ми в курсі». І дружно визначили переможців у семи номінаціях.

З–поміж «чортової дюжини» конкурсних фільмів з Італії, Сербії, США, Туреччини, Франції, Болгарії та інших країн, найкращим визнано художній фільм «Вовки» (Білорусь, режисер Олександр Колбишев). Як Гран–прі хотіли вручити творцям «Вовків» відреставровану автівку із кінофільму «Операція «И» та інші пригоди Шурика», та забракло коштів, і реалізацію дорогої затії відтермінували до наступного року.

В інших номінаціях перемогли: «Найкраща режисура» — Анатолій Матешко (Україна, фільм «Двоє»); «Найкращий сценарій» — Душан Премовіч (Сербія, фільм «Хтось іще в очікуванні»); «Найкраща головна чоловіча роль» — Маркус Беккер (українсько–російський фільм «Двоє»); «Найкраща головна жіноча роль» — Нада Шаргін (Сербія, «Хтось іще в очікуванні»); «Найкраща операторська робота» — Павло Зубрицький (Білорусь, «Вовки»); «Найкраща музика» — Ласло Пірізі (Угорщина, фільм «Розовий сир»).

У «доважок» до диплома переможці–номінанти отримали статуетки «Золотий парус» і золоті прикраси від «Заріни» (у грошовому еквіваленті призовий фонд цього торгового дому, уточнив Володимир Горянський, сягнув 35 тисяч доларів). Окрім цього, під час фуршету в готелі «Венеція», який належить міському голові Євгену Шаповалову, внесок акторів–ветеранів у кіноіндустрію було відзначено грошовими преміями і навіть діамантами. Якщо режисер Оксана Байрак повезла з Бердянська найбільшу (з–поміж вручених) картину місцевого художника, то члену журі Наталі Варлей дісталися золоті браслет і сережки, а Валерії Гущиній — перстень із топазом. «Це перший коштовний камінь у моєму житті», — зізналася керівник делегації росіян. Імена знаменитостей вочевидь викарбують на Алеї зірок, яку буде відкрито під час XIV кінофестивалю.