Частоти й нечистоти

17.08.2010
Частоти й нечистоти

Рух «Стоп цензурі!» погрожує виступити зі страйком. (Фото «Прес–КІТ».)

Учора під будівлею Київського апеляційного адміністративного суду можна було послухати поезію. Митці читали вірші та політичну сатиру. Було весело, хоча сам привід, на жаль, — iз розряду сумних. Учора в суді слухали справу щодо частот «5–го каналу» та ТВі. Як уже писала «УМ», на початку червня Окружний адміністративний суд Києва скасував результати конкурсу, за яким ТВі отримав 33 частоти (із 92–х), а «5–й канал» — 26. Суд першої інстанції ухвалив своє рішення за позовом телеканалів НТН і Enter Film. Вони належать до групи «Інтер», яку контролює глава Служби безпеки Валерій Хорошковський. Учасники руху «Митці проти цензури», виступаючи проти наступу на свободу слова, принесли під будівлю суду телевізор, обмотаний ланцюгами. Він був імпровізованою сценою для поетів.

 

«Це справа проти чиновника»

Окрім митців, під будівлею суду зібралися десятки журналістів, переважно представники «5–го каналу» і ТВі. Працівники мас–медіа готові до рішучих дій. У суботу два згадані канали, а також кримська телекомпанія «Чорноморська» (майно компанії арештували; розпочалася перевірка КРУ) влаштували попереджувальний страйк. О 19:00 ефір каналів перервався, і впродовж однієї години на екранах можна було побачити чорне тло з повідомленням про страйк.

Чимало журналістів, які прийшли до суду, мали виступати на вчорашньому засіданні як учасники процесу. Відтак до приміщення суду вишикувалася велика черга. Охоронець ретельно записував на папір дані з паспортів і редакційних посвідчень. Частина журналістів (і учасників процесу, і тих, хто висвітлював справу) так і не потрапила на засідання. Поки тривала реєстрація біля рамки–металошукача, процес уже почався. Чоловік у цивільному, який стояв на вході до кімнати суду й назвався судовим розпорядником, не пускав усередину. «Хто ви такий? Покажіть посвідчення, — обурювались журналісти. — Може, ви з вулиці прийшли».

Але засідання виявилося коротким. Власне самого засідання й не було. Його перенесли на 26 серпня через те, що до суду не з’явилася частина учасників процесу: «Новий канал», «Немо», «Гравіс» тощо. Вони виступають третіми особами і теж можуть позбутися кількох частот, як і ТВі з «5–м каналом». Ці телеканали не були належним чином поінформовані про засідання. Нагадаємо, навіть ТВі дізнався про суд випадково...

Представник ТВі Ігор Кириленко сказав у коментарі «УМ», що наразі вважає судовий процес об’єктивним. «Суд обережно підходить до вирішення справи. Є якась упевненість, що суд розбереться в цій справі. Якщо належним чином повідомлять усі сторони — відбудеться повноцінне засідання. І вже після 26 серпня будемо оцінювати хід процесу», — зазначив пан Кириленко в коментарі «УМ».

«Влада намагається сіяти ген страху»

Народний депутат Олесь Доній, який із «Мистецькою барикадою» влаштував поетичний перформенс під стінами суду, вважає, що справа ТВі та «5–го» стосується кожного. «Треба ставитися до цієї справи як до тиску на свободу слова, а не корпоративного конфлікту. Якщо зараз не допомогти захиститися мас–медіа, то далі почнеться широкий наступ на свободу слова. І це торкнеться кожного: йтиметься про свободу висловлювань, мирних зібрань тощо», — зазначив у коментарі «УМ» пан Доній.

Один із лідерів «революції на граніті» вважає, що влада намагається посіяти в суспільстві ген страху. «Зараз зобов’язання активістів — не дозволити, щоб країна повернулася до радянських традицій 39 року. Саме тому під судом з’явилися «Митці проти цензури», — пояснив Доній.

А тим часом партія «За Україну!» спільно з іншими опозиційними силами намагатиметься ініціювати спеціальне засідання Верховної Ради щодо свободи слова. «Влада продовжує фронтальний наступ на останній форпост української демократії — незалежні ЗМІ. Опозиційні сили мають хоча б у цьому питанні знайти спільні знаменники й об’єднатися навколо питань захисту свободи слова», — заявив лідер «заукраїнців» В’ячеслав Кириленко.

БЮТівець Андрій Шевченко, коментуючи ситуацію з частотами, виступив на підтримку «нульового варіанта» — проведення повторного конкурсу. «Ситуацію звели до двох несумісних варіантів. Або суд допомагає владі роз­правитися з двома чесними телеканалами, або суд узаконює ліцензії, видані з явними порушеннями процедури. Жоден iз цих двох варіантів не просуває країну вперед», — вважає Шевченко. Акцентуючи на тому, що конкурс був спірним, колишній журналіст закликав Нацраду знайти механізм для проведення повторного конкурсу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Партія «Наша Україна» вважає, що влада, попри декларовані ініціативи, не зможе запровадити громадське мовлення в Україні. «Навряд чи ці люди здатні створити справжнє сучасне громадське телебачення. Швидше, канал приємних новин для однієї людини», — йдеться у заяві «НУ». Зокрема, «нашоукраїнці» висловлюють сумнів, що в цій справі посприяє Валерій Хорошковський. «Він не має інших справ, як нацьковувати Службу безпеки на блоги в iнтернеті — замість боротися зi справжніми загрозами національній безпеці. Перелік можна продовжувати. А конфліктам між працівниками СБУ та журналістами, університетською спільнотою, інтелігенцією вже взагалі втрачено рахунок», — відзначає «НУ».

* * *

Громадський рух «Стоп цензурі!» готовий закликати журналістів до загальнонаціонального страйку. «У випадку невиконання рекомендацій міжнародних журналістських організацій та недотримання міжнародних зобов’язань України у сфері захисту вільних медіа з боку Президента Віктора Януковича», — йдеться у заяві руху. Активісти просять Моніторинговий комітет ПАРЄ, ОБСЄ, посольства іноземних держав, міжнародні журналістські й правозахисні організації також звернути увагу Президента на погіршення ситуації зі свободою слова.