І знову хтось вивіз журналіста...

17.08.2010

Харківська міліція посилено шукає головного редактора відомої в регіоні газети «Новий стиль» Василя Климентьєва, який 11 серпня пішов iз дому і не повернувся. Як повідомили «УМ» у Департаменті зв’язків iз громадськістю МВС, уже через день після зникнення журналіста (оскільки від чоловіка не було жодної звістки, а його мобільний не відповідав), до Дзержинського райвідділу міліції Харкова звернулись родичі 67–річного редактора із відповідною заявою.

Упродовж вихідних міліції так і не вдалося встановити місцезнаходження пана Климентьєва, з’ясувалося лише, що в четвер він виїхав iз дому з невідомим чоловіком на автомобілі «БМВ» сріблястого кольору. Своїй цивільній дружині, яка й забила на сполох через добу, редактор нічого не сказав про те, куди і з ким саме він їде. Обставини його зникнення дуже нагадують події десятирічної давнини в Києві, коли в невідомому напрямку вивезли журналіста Георгія Гонгадзе, якому «підставили» машину.

Упродовж двох діб міліція так і не знайшла журналіста, але при цьому в неділю слідчі Дзержинського райвідділу порушили кримінальну справу... за статтею 115 Кримінального кодексу (навмисне вбивство). Як повідомляють в обласній міліції Харківщини, оперативники відпрацьовують різні версії зникнення, у тому числі пов’язані з виконанням професійних обов’язків. Водночас правоохоронці не кажуть, що саме дає їм підстави вважати зниклого журналіста вбитим та ще й навмисно.

Варто зауважити, що газета «Новий стиль» займається резонансними розслідуваннями на правову тематику. На думку народного депутата й колишнього телевізійника Володимира Ар’єва, МВС може приховувати інформацію про вбивство Василя Климентьєва. «Перший варіант — коли порушують справу за фактом зникнення, застосовують менше оперативних заходів, ніж коли порушують справу за фактом убивства, — зазначив пан Ар’єв у ефірі телеканалу ТВі. — З іншого боку, я не вважаю, що сьогодні у МВС працюють люди професійні й з високим рівнем IQ. Газета «Новий стиль» дуже сильно критикувала саме правоохоронні органи. Другий варіант — напевне, в силових структурах щось знають і тому порушили справу за статтею — вбивство, але мені це достеменно не відомо».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Минулої неділі в Дніпропетровську невідомі побили журналіста Юрія Михайловича. Постраждалий однозначно пов’язує цей напад зі своєю професійною діяльністю, адже на початку серпня було закрито його програму «Аргументи «за» та «проти», яку він вів на «51–му каналі». З цього приводу журналіст планував організувати прес–конференцію і оголосити про те, що керівництво області утискає свободу слова. Але йому почали погрожувати невідомі. «Вони довели мене до такого стану психозу, що я не виходив з дому. Вчора до мене приїхав товариш і запросив на день народження. Після цього мене вистежило двоє фізично підготовлених людей. Дуже швидко і фактично на очах охорони закладу вони на мене напали. Десь 30—40 хвилин я лежав на асфальті й не міг піднятись, а охорона викликала швидку», — розказав пан Михайлович «Телекритиці». За словами журналіста, зараз у нього пошкоджене ліве коліно та стопа, через що він не може ходити, окрім цього, завдано ударiв в області ребер та обличчя.