Під соусом Чилі

09.09.2010
Під соусом Чилі

Ще одна марна атака команди Чилі. Українці виявилися сильнішими за учасників чемпіонату світу в ПАР. (Фото Рейтер.)

Позавчорашній футбольний вечір у Києві залишив у вболівальників і фахівців неоднозначні враження. З одного боку, досягнуто непоганих результатів, з іншого — гра наших виглядала далекою від ідеалу. Крім того, неприємно світили порожніми кріслами трибуни стадіонів — і «Оболонь», де грала «молодіжка», і «Динамо», де національна збірна зустрічалася з чилійцями, учасниками ЧС–2010.

Для чого організовувати матчі в столиці, знаючи, що арени не будуть достатньо заповнені? Це питання до ФФУ вже тривалий час залишається без чіткої відповіді. Безсумнівно, навіть поєдинок молодіжної збірної став би значною подією для багатьох обласних центрів. Імовірно, Григорій Суркіс посварився з босами українських грандів, тому вони й не поспішають допомагати федерації в організації матчів. А можливо, керманичеві ФФУ просто зручніше все мати «під рукою» й не забивати голову зайвими клопотами.

 

Не «прогуляти» б таланти

На останній матч «молодіжки» у кваліфікаційному груповому турнірі прийшли переважно мешканці району Оболонь, серед яких вирізнявся габаритами один із гумористів «95–го кварталу». Завітав сюди й Суркіс–старший, причому сидів практично поміж простих смертних — щоправда, в оточенні двох охоронців.

Стосовно самої гри проти словенців, то, за відсутності турнірного значення, наш «молодняк» діяв розкуто і вже в перші півгодини мав зняти питання про переможця. Але обмежилися нульовою нічиєю. Ярмоленко й К° змарнували низку моментів, тож тренерові Павлу Яковенку треба попрацювати над цим компонентом своєї талановитої команди. А ще — навчити хлопців, як не «зловити зірочку», аби для них не стала каменем спотикання вічна проблема переходу з молодіжного рівня на дорослий. Думається, гравці мали б подякувати нечисленним глядачами за підтримку, а не одразу тікати в роздягальню.

Українці посіли перше місце в групі, випередивши на очко основних конкурентів. Це має допомогти нашим потрапити до числа сіяних при жеребкуванні «плей–оф».

Уперше з південноамериканцями

А годиною пізніше в центрі Києва головна збірна України вперше у своїй історії грала з представником Південної Америки. Заради такої нагоди в. о. головного тренера Юрій Калитвинцев навіть поміняв спортивний костюм, в якому був у Лодзі, на діловий. Учасниця 1/8 фіналу двох останніх чемпіонатів світу, збірна Чилі, привезла до України всього п’ятьох футболістів із числа тих, хто грав на «мундіалі» в ПАР (загалом лише 15 футболістів), — аргентинський наставник Марсело Б’єлса, як і наші тренери, веде широку селекцію.

Матч проходив за переваги господарів. І хоча невисоким та технічним чилійцям іноді вдавалося перехоплювати ініціативу, до серйозних загострень біля воріт Андрія Диканя справа майже не доходила. Кіпер–новачок московського «Спартака» помітно нервував, хоча до грубої помилки справа, на щастя, не дійшла. Зате впевнено почувався в центрі оборони забраний у «молодіжки» Ярослав Ракицький. Саме його потужний удар після розіграшу штрафного й призвів до першого голу.

А от другий «молодий», Євген Коноплянка, дещо загубився. Можливо, тому, що гра «синьо–жовтих» в атаці переважно велася не через його лівий фланг, а правий, де активно співпрацювали Гусєв, Шевченко й Девич. Гарні нагоди відзначитися мав кожен із них, але другий гол знову виник після удару з–за меж штрафного майданчика, коли у своєму стилі смачно доклався до м’яча Олександр Алієв, який вийшов на заміну в другому таймі.

Загалом, як визнав Калитвинцев, діям команди знову бракувало цілісності, проте продемонстрований рівень керманич вважає дуже високим. Із цим можна посперечатися, хоча часом наші справді симпатично комбінували. А от спад перед фінальним свистком і пропущений м’яч тренер пояснив втомою від двох матчів за три дні й перельоту.

У свою чергу Б’єлса, вважаючи підсумок закономірним, сказав, що перебіг подій більше вказав на помилки його підопічних, ніж на силу українців.

Наступний «товарняк» наша збірна проведе вдома 8 жовтня проти Канади. Поки невідомо, де саме. А суперника на 12 жовтня ФФУ ще підшуковує.

 

ТАБЛО

Україна — Чилі — 2:1

Голи: Ракицький, 36; Алієв, 65 — Ісла, 87

Україна: Дикань, Романчук (Польовий, 74), Михалик, Ракицький, Мандзюк, Тимощук, Гусєв, Коноплянка (Кожанов, 71), Худоб’як (Алієв, 53), Шевченко (Краснопьоров, 71), Девич (Селезньов, 81)

Чилі: Марін, Ісла, Гонсалес, Естрада, Тельо (Мена, 46), Мільяр, Лабрин, Моралес, Менесес (Фуенсалібра, 57), Мансилья, Ернандес (Арангіс, 73)

Попередження: Девич, 23 ; Ракицький, 84

Суддя — Севостьяник (Білорусь)

Київ, стадіон «Динамо» ім. Лобановського, 10 500 глядачів

* * *

Чемпіонат Європи серед молоді 2011 р. (U–21). Відбірковий раунд. Група 8

Україна — Словенія — 0:0

Україна: Каніболоцький, Бутко, Селін, Віценець, Степаненко, Ярмоленко (Кравець, 62), Кривцов, Чеснаков, Гармаш, Зозуля (Лисенко, 46), Морозюк (Федорчук, 89)

Суддя — Кренгл (Півн. Ірландія)

Київ, «Оболонь–арена», 2 500 глядачів

Підсумкове становище: Україна — 16, Бельгія, Франція — 15, Словенія — 8, Мальта — 0