Від свині — до макаки

09.09.2010
Від свині — до макаки

Ветеринари в погонах хочуть перевіряти не лише худобу в селах, а й екзотичних тварин на пляжах. Фото автора.

У міліцейському відомстві не проти розширити повноваження так званих ветеринарів у погонах. На думку начальника Управління ветеринарної міліції з проведення карантинних ветеринарних заходів МВС Сергія Оксюти, у структурі міліцейського відомства варто створити такий орган, який опікувався б не лише аспектами ветеринарії, а й пов’язаними з нею аспектами санітарії та екології.

 

Як пояснив «УМ» співробітник Департаменту зв’язків iз громадськістю МВС Геннадій Карпюк, такий підрозділ міг би не лише протидіяти загрозам поширення африканської чуми свиней, захворювань худоби на ящур тощо (як це є зараз), а й опікувався б екзотичними тваринами, яких так звані фотографи нещадно експлуатують на пляжах у курортний сезон.

«Ніхто не відає, в якому стані та макака чи папуга перебуває і чим хворіє, — зазначає пан Карпюк. — Натомість у багатьох країнах: США, Угорщині, Росії, Австралії — доволі ефективно діє екологічна поліція. Створити щось подібне пропонувалося й в Україні, але далі розмов справа не пішла. Звісно, на створення ветеринарно–санітарно–екологічної міліції потрібні зміни у законодавстві, кошти на лабораторії і техніку. Адже Україна — держава з великим сільськогосподарським і транзитним потенціалом».

Мало цього, міжнародне протиепізоотичне бюро хоче створити ветеринарну поліцію та взяти за її основу структуру вітчизняної Державної ветеринарної служби.

На Богомольця, 10 заперечують доцільність ліквідації ветеринарної міліції (а такі думки є у вітчизняному політикумі). Мовляв, такі спроби вже були у 2000 році, але тоді ветеринарна міліція встояла, а згодом, під час епідемії «пташиного» грипу в Північному Криму та на Херсонщині, ця служба довела своє право на існування.

Інший приклад: свого часу Грузія та Росія позбулися ветеринарів у погонах, у результаті росіяни досі не можуть впоратися із африканською чумою свиней (АЧС), яка з 2007 року поширюється з Кавказу (Грузія, Вірменія, Чечня) далі на північ. За даними Держветслужби РФ, половина зареєстрованих цього року осередків свинячої чуми (всього їх 70) розташовані в Ростовській області, а сама чума поширюється зі швидкістю 350 км у рік iз півдня на північ. За прогнозами, до 2012–го вона досягне Підмосков’я.

Не далеко чумі лишилося й до українського кордону. Наразі ветеринарною службою разом із міліцією вже перевірено майже 20 тисяч господарств, які вирощують свиней, переробляють та продають свинину. Ледь не в кожному другому випадку ветеринари в погонах виявили порушення, винних оштрафовано на загальну суму 300 тисяч гривень. На прикордонних шляхах, що ведуть у райони РФ із неблагополучною епізоотичною ситуацією (Донецька та Луганська області), виставлено додаткові міліцейські пости.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Питання можливого перейменування української міліції не актуальне на даний час, вважає міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. «Я, чесно кажучи, не знаю, хто цю хвилю підняв — «про поліцію чи міліцію». Перейменування — це сотий або двохсотий крок у реформуванні МВС. Це не першорядна, далека перспектива», — заявив міністр в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс–Україна». На думку пана Могильова, кінцева мета реформування — це «нормальна заробітна плата та соціальна захищеність працівника міліції», а не перейменування.

Нагадаємо, що тему ймовірної зміни назви міліції першим порушив головний радник очільника МВС Костянтин Стогній, за словами якого, це питання обговорювалося саме з міністром Могильовим.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>