Стояти до неясного кінця

09.09.2010

Учорашнє — друге на цій сесії — засідання Верховної Ради можна вважати таким, що не відбулося. Із самого ранку фракція БЮТ–«Батьківщина» (нова назва набула чинності якраз учора) оточила трибуну, вимагаючи розглянути власні соціальні законопроекти. На відміну од вівторка, цього разу «регіонали» «тимошенківцям» не перешкоджали. Тож відомі ще з відкриття сесії плакати («На цвинтар раніше, ніж на пенсію», «Погіршення життя вже сьогодні» та ін.) удалося почепити на ложу уряду.

БЮТівці вимагали першочергового розгляду законопроектів про мораторій на підвищення пенсійного віку, підвищення комунальних тарифів і ціни на газ для населення. Однак представники більшості заявили, що ці проекти є в порядку денному, і вони будуть розглянуті згодом, відповідно до розкладу.

Спікер Володимир Литвин повідомив, що закриє засідання, якщо фракція БЮТ–«Батьківщина» не припинить блокувати трибуну. «Тимошенківці» не припинили і після перерви, і після погоджувальної ради, на якій коаліціянти пропонували почати роботу з голосування власне за першочерговий розгляд БЮТівських документів («а якщо більшість це не підтримає — не повертатися до їх розгляду взагалі»). «Ми будемо стояти до кінця. До якого кінця, це вже ми побачимо», — сказав журналістам заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

Так і розійшлися, хоча Голова ВР навіть не зміг проникнути через зачинені двері в президію, аби оголосити засідання закритим.