НОВИНИ ПЛЮС

09.09.2010

Російський крен Запорізької облради

Запорізька обласна рада вчора на сесії ухвалила рішення: «Констатувати, що в Запорізькій області російська мова як мова міжнаціонального спілкування використовується в усіх сферах громадського життя і є регіональною мовою». У пояснювальній записці зазначається, що в такий спосіб облрада вирішила зняти обмеження використання російської мови у ЗМІ та в закладах освіти регіону. Відповідно до рішення, виконавчим органам облради доручено здійснити заходи для використання одночасно з державною українською мовою і російської мови в роботі самої обласної ради; створити тимчасову комісію з питань розвитку й захисту російської мови в Запорізькій області.

Крім цього, облрада звернулася до Верховної Ради з пропозицією в повному обсязі імплементувати Європейську хартію регіональних мов, мов меншин.

У 2007 році Запорізька облрада уже ухвалювала подібне рішення, але тоді прокуратура успішно оскаржила це рішення в суді. Тепер голова партії «За Україну» В’ячеслав Кириленко знову вимагає від Генпрокуратури опротестувати рішення облради про регіональний статус російської, адже «відповідно до статті 92 Конституції України, порядок застосування мов визначається винятково законами України».

Львівська облрада — проти «губернатора»

Львівська облрада вчора на сесії 66 голосами висловила недовіру голові облдержадміністрації Василю Горбалю і водночас звернулася до Голови Верховної Ради щодо ініціювання ним звернення до суду про дострокове припинення Горбалем повноважень народного депутата.

У свою чергу Горбаль заявив, що «жодних змін у графік роботи обласної адміністрації це рішення Львівської облради не внесе».

Янукович покатається з Медведєвим

Президенти України та Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв за кермом автомобілів візьмуть участь в автопробігу територіями двох держав. Як повідомив глава АП Сергій Льовочкін, лідери керуватимуть старовинними авто на ділянках біля україно–російського кордону в рамках автопробігу Санкт–Петербург — Одеса, приуроченого сторічному ювілею такого самого пробігу за цим маршрутом.

Тігіпко закінчив свої «праймеріз»

Позавчора на всеукраїнському форумі у Києві партія «Сильна Україна» представила переможців «Народного праймеріз», які очолять її виборчі списки на місцях. За словами лідера партії Сергія Тігіпка, «Сильна Україна» буде боротися за владу в усіх регіонах, аби «оновити місцеві політичні еліти новими лідерами» та провести вкрай необхідні для країни реформи, повідомляє УНІАН. Партія Тігіпка також висуне своїх кандидатів на посади мерів. На думку лідера «СУ», партія має набрати на виборах не менше голосів, ніж він узяв під час президентських виборів цього року, «при тому що ми матимемо жорстку конкуренцію не лише з боку опозиції, а й з боку влади».