«Біло-сердечна» перелітна птиця

14.01.2011
«Біло-сердечна» перелітна птиця

Костянтин Єфименко (позаду, третій справа) разом із Януковичем на церемонії відкриття термінального комплексу в аеропорту «Бориспіль». (Фото з сайту ua.glavred.info.)

Як відомо, «слово — не горобець», а «рукописи не горять». Проте ні народна мудрість, ні слова класика в нинішній політичній «кухні» не є правилами чи прописаними істинами. Показовий приклад — політичний шлях білоцерківського багатія, колишнього міністра транспорту і зв’язку, а тепер — заступника міністра інфраструктури Костянтина Олексійовича Єфименка.

Запеклий бютівець, що свого часу отримав від Юлії Тимошенко посаду керівника «Укртрансгазу», очолював її блок у Білоцерківській міській раді на Київщині, а рік тому, за словами опонентів, для агітації «використовував усі засоби, в тому числі брехню, провокації і бруд на адресу Януковича», тепер гармонійно увійшов до складу уряду Миколи Азарова.

Звичайно, спроби створення інформаційного вакууму навколо цієї політичної фігури і в Білій Церкві на Київщині, і в усій Україні свої результати дають. Однак події, що відбувалися близько року тому, пам’ятають мешканці міста, і статті із заголовками «Янукович обіцяє Україну блатним?» ще не встигли забутися.

 

БЮТівський тандем Савчук—Єфименко

На Костянтина Єфименка жаліються ... «регіонали». Не ті, що «вище» призначають Костянтина Олексійовича на керівні посади, а ті, що боролися за перемогу Віктора Януковича на останніх виборах Президента у Білій Церкві. Лист із обуреннями, який надійшов на адресу редакції, підписаний групою депутатів Білоцерківської міської ради IV скликання, серед них перші у списку — представники Партії регіонів.

Текст листа із щедрими вкрапленнями цитат тоді ще голови міської організації «Батьківщини» Єфименка коротко викладає особливості політичних принципів і підходів нинішнього заступника міністра та розповідає про його партнерські стосунки з мером Білої Церкви (донедавна теж запеклим «біло–сердечним», а на останніх місцевих виборах уже «синьо–білим») Василем Савчуком. «Під час місцевих виборів (при абсолютній підтримці колишнього міністра транспорту і зв’язку Єфименка) переміг Василь Савчук — людина, репутація якої в місті відома кожному — саме він протягом п’яти років у тандемі з місцевим БЮТом відкрито розкрадав комунальне господарство міста і його землі, — йдеться у листі. — Сьогодні за підтримки Єфименка йому знову вдалося сфальсифікувати результати виборів на свою користь. До цього, будучи довіреною особою Тимошенко на Київщині, отримавши від неї посаду керівника «Укртрансгазу» і очоливши БЮТ у Білій Церкві, Єфименко робив усе можливе, аби дискредитувати Януковича на Київщині і в Білій Церкві».

«Княгиня Ольга ІІІ тисячоліття»

Справді, якщо проглянути перші номери газети «Новини Надросся» за минулий рік (до речі, білоцерківчани не сумніваються, що власником цього друкованого видання тоді був саме Костянтин Єфименко), очевидним стає висновок, що теперішній заступник міністра вів справжню інформаційну війну проти Партії регіонів і Януковича.

«Біло–сердечний» Єфименко у матеріалах, які сам же й писав, виявився справжнім майстром «влучного слівця» та глибоким аналітиком: «Він [Янукович. — Авт.] відверто заявив, що боротьба з кризою зачекає, поки він сходить на президентські вибори. Так поводяться тільки справжні дезертири та боягузи! І зараз, з глибокого тилу, у нього, цього самого Януковича, вистачає совісті докоряти Тимошенко, що вона, мовляв, не так воює!» («Новини Надросся», №824, 05.11.2009).

Справді, ще рік тому Юлія Володимирівна для Єфименка була просто–таки месією, образ якої він усіляко поетизував на сторінках своєї преси. Костянтин Олексійович мав тверде переконання, що тільки вона зможе забезпечити стабільний розвиток економіки, промисловості та аграрного сектору. А оце його висловлювання навіть коментарів не потребує: «Згадаймо славну минувшину, згадаймо притаманний кожному історичному періоду закон циклічності. Справді, 1000 років тому Київською Руссю правила княгиня Ольга — жінка, яка забезпечила розквіт цій державі. Сьогодні ми не повинні схибити, маємо усвідомити, що на порозі нашої молодої незалежної України стоїть «Княгиня Ольга ІІІ тисячоліття» («Новини Надросся», №4 (836), 28.01.2010).

Особливу радість Костянтину Олексійовичу принесли результати першого туру президентських виборів. В ефірі міського телеканалу «Крокус» він задоволено звітував про перемогу на 91–му виборчому окрузі лідерки БЮТ: «На щастя, ми здобули абсолютно переконливу перемогу, за нас проголосувало 58 тисяч людей, що склало 43 відсотки. Переконлива ця перемога тому, що наш основний конкурент Янукович набрав усього порядка 15%, попри весь той бруд, всі ті намагання очорнити владу...». Більше того, Єфименко навіть став виправдовуватися, чому не вдалося отримати вагомішу перевагу — примарні 70% у першому турі. А все тому, що «проти нашого лідера — Тимошенко Юлії Володимирівни — фактично об’єдналася вся країна», а «невихований» Ющенко домовився з «бандитом» Януковичем.

«Ідейний» БЮТівець чи «почесний полонений»?

Політичний експерт Олександр Палій називає перехід Костянтина Єфименка під «регіональне крило» «нормальним явищем». Мовляв, можна припустити, що нинішній заступник міністра виконував політичні завдання Януковича, перебуваючи у ворожому для нього таборі. «Ніхто не знає, які послуги робили закулісно, — говорить експерт. — Крім того, можливо, Єфименко мав якусь інформацію чи схеми, які є цікавими для нинішньої влади, і «здав» їх. А для влади приємний наступний, психологічний, момент: мати «почесних полонених», які демонструють своєю відданістю зневагу до своїх учорашніх позицій».

За словами пана Палія, дивуватися нелогічним призначенням ниніш­ньої владної «машини» не слід. «За весь час Президента Януковича не відбулося жодного професійного призначення, — продовжує політолог. — Більшість із них відбувалися за іншою, корупційною ознакою. Уряд і влада є навдивовижу некомпетентними».

У білоцерківській організації «Батьківщини» про Костянтина Єфименка й останню передвиборчу президентську кампанію говорять обережно, але «у доброму світлі». Голова структурного підрозділу партії Сергій Беркут запевняє, що про домовленість Костянтина Олексійовича з «регіоналами» під час його роботи в штабі навіть мови не може бути, мовляв, Єфименко був «ідейним» БЮТівцем. «Коли були вибори Президента, він працював як слід, продумував план роботи, — розповідає Сергій Григорович. — Ми ж близько 70% «взяли» у другому турі! Які там домовленості?».

За словами пана Беркута, міська організація партії «Батьківщина» дала оцінку діям Костянтина Олексійовича, однак яку, не уточнив. Лише зазначив, що партквиток Єфименко віддав, а лави партії покинув у зв’язку зі зміною «виду діяльності». Про можливі бізнесові домовленості з «синьо–білими» Сергій Беркут нічого не знає.

Денис БІЛОКОНЬ

 

ДОСЬЄ «УМ»

Костянтин Олексійович Єфименко

Народився в місті Біла Церква Київської області. У 1997 році закінчив економічний факультет Київського національного університету ім. Шевченка за спеціальністю «бухгалтерський облік і аудит». Із 1995 до 1996 р. працював експертом відділу аналітики столичної страхової компанії «Вексель». 1997—2002 рр. — головний бухгалтер, начальник відділу страхових і фінансових операцій, заступник голови правління, голова правління ВАТ СК «Укргазпромполіс». 2002—2008 рр. — заступник генерального директора з питань економіки, директор iз питань науково–технічної діяльності, директор з питань економіки та облікової політики ДК «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз Україна». 2008—2009 рр. — голова наглядової ради ВАТ «Біофарма». 2009—2010 рр. — Директор «Укртрансгазу» НАК «Нафтогаз Україна». Входив до фракції БЮТ у Київській обласній раді, очолював Білоцерківську міську організацію БЮТ.

З березня 2010 р. — міністр транспорту та зв’язку в уряді Миколи Азарова. За його керівництва почалося будівництво вертолітного майданчика для Президента Януковича поблизу Паркової дороги в Києві. З 23 грудня 2010 р. — перший заступник міністра інфраструктури України Бориса Колеснікова. (з сайту www.liga.net).