Гра на публіку

14.01.2011

Тепер українська влада може спокійніше дивитися в очі Заходу. Вчора у парламенті було ухвалено закон про доступ до публічної інформації, прийняття якого тривалий час вимагали Захiд та правозахисні організації. Фракції коаліції довго пручалися, проте вчора, після внесення правок, парламент продемонстрував одностайність — 408 голосів «за». А проект внесення змін до низки законів, який теж стосується публічної інформації, набрав 412 голосів.

«На 20–му році незалежності ми залишаємося країною, де між чиновником і громадянином стоїть непролазна стіна, — заявив під час розгляду проекту голова «інформаційного» комітету ВР Андрій Шевченко, — де влада відгороджується від громадян грифом «цілком таємно», неприступними секретарками чи охоронцями, чи затемненими вікнами автомобілів. Я думаю, що такий закон допоможе розібрати цю стіну».

«Регіоналка» Олена Бондаренко заявила, що представникам різних органів влади та учасникам різних політичних сил вдалося погодити всі протиріччя. «Ми довели два проекти до досконалості», — зазначила Бондаренко.

Здається, проти ухвалення закону виступали лише комуністи. Вранці з’явилися чутки, що Компартія має намір зірвати голосування. Причина — недотримання певних процедур під час підготовки до остаточного читання. І справді, комунiст Адам Мартинюк, який головував на засіданні, постійно наголошував на тому, що є порушення. І навіть посварився з журналістами, які принесли в парламент плакат із вимогою ухвалити закон. «Шановні колеги журналісти, ви можете вішати лозунги в себе в редакціях. Ви приходите на робоче місце не з лозунгами, а з мікрофонами, ручками. А плакати тут ні до чого. Верховна Рада і без вас знає, що робити», — обурився Мартинюк.

Хай там як, за ухвалення проектів голосували і Адам Іванович, і фракція комуністів.