НОВИНИ ПЛЮС

14.01.2011

ОБСЄ — проти мовного «проекту Єфремова»

Верховний комісар Організації безпеки та співробітництва в Європі у справах національних меншин Кнут Волленбек негативно оцінив законопроект про мови в Україні (№ 1015–3), внесений народними депутатами Олександром Єфремовим, Петром Симоненком та Сергієм Гриневецьким. Це випливає з листа комісара ОБСЄ, надісланого голові Верховної Ради Володимиру Литвину. Лист та висновки–додаток до нього оприлюднив голова Комітету з питань європейської інтеграції ВР Борис Тарасюк.

Пан Волленбек звертає увагу на те, що законопроект № 1015–3 містить низку суттєвих недоліків. Зокрема, документ майже винятково зосереджується на захисті та просуванні російської мови та не передбачає належного захисту мов менш численних нацменшин. Занепокоєння у верховного комісара викликає й те, що законопроект може мати потенційний негативний вплив на позицію та використання державної мови. Проект закону надає недостатні гарантії носіям української мови, які проживають у регіонах, де більшість розмовляє мовою національних меншин, вважає профільний представник ОБСЄ. Кнут Волленбек констатує, що положення законопроекту запроваджують систему, відповідно до якої російська мова користуватиметься невиправданими перевагами, котрі піднімуть її статус до де–факто офіційної мови на переважній більшості території України, зменшуючи стимули до використання державної мови. Відтак комісар рекомендує владі України утриматися від розгляду «проекту Єфремова».

Відділ кадрів

Президент Янукович призначив постійним представником Президента України в Криму Володимира Яцубу — екс–міністра регіонального розвитку та будівництва України. Іншим указом Янукович звільнив Віктора Плакіду з посади в.о. представника та призначив його першим заступником Яцуби.

Справа Тимошенко

Генпрокуратура та екс–Прем’єр Юлія Тимошенко знову звинувачують один одного. Слідчі закидають лідерці БЮТ затягування в ознайомленні з матеріалами досудового слідства, повідомляє прес–служба ГПУ. Мовляв, Леді Ю пішли на поступки і на її прохання перенесли дату приходу до ГПУ з 10–го на 13 січня. Натомість Тимошенко учора зранку до слідчих не прийшла, а повідомила, що зможе бути о 15.00. На Різницькій вважають, що «у такий спосіб вона знову намагається затягнути час перебування у Генпрокуратурі, особливо у передсвятковий вечір, зловживаючи увагою громадськості задля власного самопіару».

Натомість речник Тимошенко Марина Сорока вважає такі заяви ГПУ безпідставними й тенденційними, адже у повістці екс–Прем’єру слідчий чітко зазначив 15–ту годину. Саме на цей час Юлія Тимошенко і прийшла учора до слідчого управління. Там її зобов’язали приходити на ознайомлення щодня на 10.00 і бути до 17.00.