«Мокруха» всесвітня

14.01.2011
«Мокруха» всесвітня

Повенева хвиля в центрі австралійського міста Тувумба, штат Квінсленд. (Фото Рейтер.)

В Австралії «сухопутне цунамі» затопило Український дім

Друга декада ХХІ сторіччя для планети почалася з «мокрої справи» — цими днями багато регіонів світу потерпає від катастрофічних повеней. У центрі уваги досі залишається Австралія, де ще з кінця минулого року затопленим стоїть штат Квінсленд. Учора його столицею — двомільйонним Брісбеном, який є третім за кількістю населення містом країни — прокотилася потужна хвиля. «Сухопутне цунамі» виявилося на метр нижчим, ніж побоювалися гідрометеорологи, але однаково завдало колосальних збитків. Затоплено близько 15 тисяч житлових будинків та 2500 фірм і підприємств, 115 тисяч будівель залишилися без електричного струму. Райони, що потерпіли від повені, знеструмлюють цілеспрямовано, адже стихією повалило багато електричних стовпів, і обірвані дроти опинилися у воді. З каналізаційних колекторів до повеневих вод виливаються нечистоти.

До багатьох регіонів Квінсленду можна дістатися лише гелікоптерами та човнами, адже автотраси й залізничні колії зараз пролягають на кількаметровій глибині. Влада своєчасно евакуювала мешканців iз низинних районів Брісбена, але без трагедії все ж не обійшлося — загинула щонайменше одна людина, 24–річний чоловік. Загалом iз початку повеней в Австралії загинули 22 особи та 74 вважають зниклими безвісти.

Як повідомляють представники української діаспори в Австралії, серед наших колишніх співвітчизників жертв немає, адже у Квінсленді українців мешкає порівняно небагато. Хоча серед підтоплених осель кілька належать українським сім’ям. У районі Окслі на околицях Брісбена затопило Український народний дім, але все устаткування звідти винесли одразу після попередження про прихід повеневої хвилі.

Прем’єр–міністр штату Квінсленд Анна Блай, яка постійно облітає затоплені райони на гелікоптері і спілкується з постраждалими, порівняла розміри завданих повінню збитків із «наслідками воєнних дій». За попередніми оцінками, відновні роботи в самому лише Брісбені триватимуть не менше року й обійдуться десь у 5 мільярдів доларів. Загальний розмір збитків оцінюють у 10 мільярдів доларів.

Замулена мрія Остапа Бендера

Не краща ситуація склалася в бразильському штаті Ріо–де–Жанейро, де спричинені сильними зливами повені, зсуви ґрунту та потоки мулу фактично знищили кілька міст у гірському районі неподалік однойменного міста. Станом на вчора серед загиблих унаслідок стихійного лиха значилося 257 осіб, ще 50 вважають зниклими безвісти. Але ці дані не повні, оскільки чимало гірських сіл залишаються відрізаними від світу, тож інформації звідти не надходило. Губернатор штату Ріо–де–Жанейро Серджіо Кабрал звернувся до армії з проханням надати гелікоптери для допомоги рятувальникам.

Лише в околицях міста Терезополіс, що за 70 кілометрів на північ від Ріо–де–Жанейро, похованими під землею внаслідок зсувів виявилося щонайменше 130 осіб. Тисячі мешканців міста втратили дах над головою — місцева річка після зливи, під час якої впродовж доби випала місячна норма опадів, затопила будинки та змила з вулиць автомобілі. У сусідньому місті Нова Фрібурго загинули 107 осіб, у тому числі четверо рятувальників. Критична повенева ситуація склалася й у штаті Мінас–Жерайс. Президент Бразилії Ділма Руссеф, яка вчора відвідала найбільш постраждалі райони, затвердила рішення про фонд допомоги потерпілим від повені у розмірі 461 мільйон доларів США.

В Альпах тане сніг, сусідів України заливають зливи

Урагани, зливи та повені також дошкуляють Філіппінам, де з початку цього тижня внаслідок розгулу стихії загинуло понад 40 осіб.

Ніяк не просохне і Західна та Центральна Європа — навпаки, велика вода дедалі наступає. Після грудневих морозів та сильних снігопадів цього тижня температура підвищилася в середньому до +10 градусів за Цельсієм. Наразі найбільше потерпає від повеней Німеччина, але незабаром її можуть догнати і перегнати Словаччина, Австрія та Угорщина. Метеорологи цих країн попереджають, що впродовж найближчих двох діб слід очікувати великих злив iз кількістю опадів до 80 літрів води на один квадратний метр.

У сусідній з Україною Угорщині ще до початку сильних злив було затоплено 500 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. Протиповеневу тривогу оголошено на території 40 районів, багато сіл Угорської низовини вже повністю оточені водою. Це далеко від кордону з Україною, але тенденція загрозлива.

В Австрії дощ обіцяли вже з учорашнього вечора. Одночасно в Альпах починає танути сніг, тому в Зальцбурзі та землі Гірська Австрія вже оголошено стан протиповеневої тривоги. Покращення погоди синоптики обіцяють не раніше суботи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>