Виростеш ти, сину...

09.11.2011

Відрядження Анатолія Могильова у Крим стало тільки однією ланкою в низці ротацій у високих кабінетах. Як уже повідомляла вчора «УМ», у Міністерстві внутрішніх справ Могильова замінив уродженець міста Костянтинівка, що на Донеччині, Віталій Захарченко — тепер уже екс–голова Державної податкової служби. У свою чергу, керівником податкової став «зам» Захарченка Олександр Клименко. Обидва — люди з оточення Олександра Януковича, старшого сина Президента України. До того Олександрові Вікторовичу вдалося просунути свою людину на посаду голови Національного банку — Сергія Арбузова. Тепер Олександр Янукович має вплив також на міліцію й податківців. Конструкція влади в Україні дедалі виразніше набуває сімейно–кланових рис.

Учора Віктор Янукович представив колективу МВС нового міністра. Президент закликав Захарченка реформувати МВС, водночас висловивши побажання, аби в міністерстві збереглася спадкоємність. «Треба лише вдосконалювати, а меж для вдосконалення, як кажуть, немає», — цитує Януковича УНІАН.

48–річний Захарченко має міліцейську освіту — він випускник Ризької спеціальної середньої школи міліції МВС СРСР. Працював на різних посадах у міліції, дослужився до посади першого заступника начальника обласної міліції Донеччини. Після Помаранчевої революції Захарченко зосередився на роботі в системі податкових органів. У 2008–му заново починав як заступник голови ДПА у Полтавській області. Після перемоги Віктора Януковича перебрався до Києва, за кілька місяців пройшов шлях від першого заступника начальника податкової міліції до керівника ДПА.

Віктор Янукович висловив упевненість, що багаторічна робота Віталія Захарченка в податковій системі допоможе добре проявитися на міліцейській роботі.

Керівнику ДПА Олександрові Клименку — лише 30. Уродженець Макіївки, брат колишнього «нашоукраїнця» Антона Клименка, який був головою донецького обкому партії Ющенка.

Близькість до «помаранчевих» дозволила Олександрові Клименку з 2005 по 2010 рік займати посаду заступника начальника спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків Донецька. Після перемоги Януковича справи Клименка пішли вгору: у травні 2010 року він став першим заступником голови ДПА на Донеччині, у вересні — головою, у лютому 2011–го був призначений заступником голови Державної податкової служби. Учора Прем’єр–міністр України Микола Азаров, який колись сам очолював податкову, представив нового керівника відомства.

 

ОЦІНКИ

Олександр Палій,
політолог:

— Останні призначення свідчать про слабку кадрову політику в державі. Ця політика характеризується тим, що підбір кадрів не залежить від професіоналізму та досвіду; лава запасних — дуже коротка, при цьому на посади намагаються призначати «донецьких». Коли влада годується одним регіоном — це обмежує можливості. Проти просування «донецьких» уже висловлюються інші регіони. А «донецьких» на всіх банально не вистачить.

Анатолій Могильов був неефективним міністром. Це очевидно для всіх. Попри те, він пішов ледь не на підвищення. Річ у тім, що влада боїться міняти кадри. Вона боїться, що люди почнуть виносити сміття з хати. Вони інтегровані в корупційну систему. Звільнити таку постать — означає піти на ризик, що ця людина почне говорити.