Про махання прапорцями

09.11.2011

«Я проти того, щоб прапорцями махали», — суворо сказав учора в Чернівцях Віктор Янукович, реагуючи на присутність групи людей, що вітали його на шляху руху офіційної делегації та біля Чернівецького машинобудівного заводу.

Минулого місяця директор підприємства Віктор Сідляр не менш активно забезпечував підтримку візиту на Буковину патріарха Московського Кирила. Цього разу пан Сідляр мусив виправдовуватися перед Президентом: мовляв, люди самі вийшли виявити гарячу любов до глави держави. Однак Янукович парирував: «Не треба мені розповідати… Але тим, хто вийшов, дякую. Хоча краще організовано цього не робити».

Очевидно, що оголошена «недоцільність організованого виходу» людей у поле зору Президента стосується і його політичних супротивників. Адже впродовж останнього року влада та правоохоронні органи роблять усе, аби у дні виходу Януковича на люди у радіусі кількох сотень метрів не було жодних пікетників, маніфестантів, протестувальників чи й просто окремих невдоволених громадян. Такої ізоляції від інакодумців не було навіть у «пізнього» Кучми — можна пригадати, як під час поїздки в провінцію у 2004–му до Леоніда Даниловича пробилися селяни і, ледве не схопивши Президента за барки, сказали все, що думають про владу. А Янукович відгуки (тобто свист і улюлюкання) громадськості міг почута хіба на церемонії відкриття НСК «Олімпійський».

При цьому в політичній риториці Президент суперечить сам собі. Зокрема, в Чернівцях на нараді з господарським активом Буковини він так описав причини невдач своєї влади: «Запустили політичний вірус у суспільство. Зустрічаючись із людьми, говорячи про життя, я бачу, що людям не вистачає інформації та роз’яснення про реформи, для чого ці реформи, куди і чого ми рухаємося. У людей стають круглі очі, коли вони дізнаються від мене про об’єктивні та правдиві речі», — цитує Президента «Інтерфакс–Україна». Залишається лише здогадуватися, з якими саме «неорганізованими» людьми зустрічався Янукович, що почув такі одкровення.

Під час учорашньої наради Янукович підняв із місць кількох урядовців і запитав, наскільки вони встигли вивчити проблеми регіону. Ті відповіли, що не мали для цього достатньо часу. На це Янукович заявив: «Залишаєтесь до кінця тижня тут, поки не будете знати всіх проблем, і що говорять прості люди по закріплених за вами напрямках». Після чого благополучно відбув у Київ, а далі — в Межигір’я.