Обстеження «з коліс»

14.03.2013
Обстеження «з коліс»

Мобільний «жіночий кабінет» оснащений найсучаснішою діагностичною апаратурою.

У районному центрі Васильків, що неподалік Києва, розпочав свої «мандри заради здоров’я» унікальний гінекологічний кабінет «на колесах». Це — спільний проект Національного інституту раку і Фонду Рiната Ахметова «Розвиток України» у рамках програми «Рак виліковний».

Вісімнадцятиметровий трейлер оснащений сучасним гінекологічним обладнанням, мамо­графом та портативним ультразвуковим апаратом. За словами директора Національного інституту раку Ігоря Щепотіна, у Європі подібних комплексів — лише кілька десятків, аналогів же на території СНД наразі немає. Вартість «Мобільної жіночої консультації» — 4,3 мільйона гривень.

— Цей комплекс — дуже помічний інструмент у руках фа­хівців. З його допомогою ми зможемо виявляти передпухлинні і пухлинні патології на ранніх стадіях, коли ми гарантуємо пацієнту 100–відсоткове одужання, — переконаний Ігор Борисович.

Лікарі вкотре наголошують: головна причина смертності від раку — пізнє виявлення пухлин. На жаль, в Україні дуже несприятлива динаміка онкозахворювань, яка має тенденцію до зростання. За даними Інституту раку, жінки репродуктивного віку в півтора разу частіше помирають від раку молочної залози, ніж від серцево–судинних захворювань. Медики сподіваються, що пересувний комплекс допоможе поліпшити ситуацію.

Насамперед «Мобільна жіноча консультація» актуальна для районів, віддалених від спеціалізованої медичної допомоги. А також для великих міст, де бракує якісної мамологічної діагностики. За словами фахівців Інституту раку, які організовують «обстеження на колесах», потужність мобільної консультації дозволить проводити безкоштовну і безпечну діагностику майже 5 тисяч жінок щороку. Впродовж однієї зміни лікарі оглядатимуть майже 20 пацієнток. Фахівці Інституту також паралельно навчатимуть місцевих колег–лікарів працювати з обладнанням «диво–кабінету» і самостійно діагностувати пацієнток. До речі, автомобіль оснащений також спеціальним підйомником, що допоможе обслуговувати людей з обмеженими фізичними можливостями.

Під час презентації комплексу перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Качур розповів: щоб вивести вітчизняну онкологію на новий рівень, Міністерство розробило Концепцію розвитку ядерної медицини в Україні на 2012—2017 роки. Планують, зокрема, оснастити високотехнологічним обладнанням медичні центри, запровадити новітні технології в медичну практику і науку. «Ефективний приклад державно–приватного партнерства — створення спільно з фондом «Розвиток України» сучасного центру променевої терапії на базі Рівненського онкодиспансеру та оснащення семи онкоцентрів Західної України діагностичним обладнанням. Сьогодні ми бачимо ще один приклад ефективного об’єднання зусиль», — наголосив пан Качур.

Жительки Васильківського району зможуть пройти діагностику впродовж двох тижнів. Щоб потрапити на прийом до фахівців мобільного жіночого кабінету, необхідно звернутися у Васильківську центральну районну лікарню. Потім мобільна консультація працюватиме в інших районах Київщини, а згодом — і по всій Україні. Як пояснили у Фонді, заявки на роботу комплексу вже надійшли з Дніпропетровської, Львівської та Івано–Франківської областей. З графіком роботи «Мобільної жіночої консультації» можна буде ознайомитися на сайті Національного інституту раку (www.unci.org.ua) та Фонду «Розвиток України» (www.fdu.org.ua).

Юлія КРУК

 

ДО РЕЧІ

Щорічно в Україні онкопатологію виявляють у 160 тисяч пацієнтів, майже 90 тисяч помирають від цієї недуги. З них 35% — люди працездатного віку.

 

ДОВІДКА «УМ»

Програма «Рак виліковний» Благодійного фонду «Розвиток України», що діє вже п’ятий рік, спрямована на устаткування онкологічної служби сучасним високотехнологічним обладнанням і впровадження кращих світових практик діагностики та лікування раку в Україні. На її реалізацію виділено 315 мільйонів гривень.