«Фенербахче» як приклад

09.08.2013
«Фенербахче» як приклад

Сьогодні у штаб–квартирі УЄФА в Ньоні відбудеться жеребкування раунду «плей–оф» Ліги чемпіонів, де визначиться суперник харківського «Металіста» в боротьбі за місце в груповому турнірі. Кулька з назвою українського віце–чемпіона, з огляду на його клубний рейтинг, перебуватиме в «несіяному» кошику, відтак грати у «плей–оф» доведеться з одним із представників «сіяної» когорти, до якої увійшли «Арсенал», «Ліон», «Мілан», «Шальке» та «Зеніт». Матчі вирішальної кваліфікаційної стадії відбудуться 20–21 та 27–28 серпня. Проте існує ймовірність, що харків’яни в цих поєдинках не зіграють, оскільки можуть отримати від УЄФА дискваліфікацію за участь у «договорняку» з «Карпатами» п’ятирічної давності. Свій вердикт у цій дисциплінарній справі Європейська футбольна спілка має винести 13 серпня. Нагадаємо, факт договірного матчу і штрафи клубам від Федерації футболу України підтвердив Спортивний арбітражний суд у Лозанні.

Наразі ніхто не може достеменно стверджувати, який присуд УЄФА чекає команду Мирона Маркевича. Деякі спортивні юристи передбачають, що УЄФА проявить «нульову терпимість» у відношенні до «штрафників» і обмежиться констатацією вироку, який наклала національна федерація (для Харкова це позбавлення бронзових медалей–2008). Водночас існує й інший сценарій, за яким «Метал» таки відсторонять від єврокубків.

Про імовірність такого розвитку подій свідчить свіжа історія з «Фенербахче», «Бешикташем» та «Стяуа», які за обвинуваченням у договірних матчах уже отримали від УЄФА «єврокубковий бан» різної тривалості. Так, румунській команді виписали «штраф» у вигляді одного року умовно з п’ятирічним випробувальним терміном, «Фенер» заробив трирічну дискваліфікацію, а «Бешикташ» виключили із найближчого розіграшу Ліги Європи. Наразі вердикт УЄФА опротестований клубами в Спортивному суді Лозанни, який призупинив дію санкцій на час розгляду справи. Це дозволило стамбульським командам брати участь у кваліфікаційних раундах єврокубків сезону 2013/14. Водночас УЄФА попросив САС розглянути апеляції до моменту проведення жеребкування групових етапів Ліги Європи та Ліги чемпіонів, яке відбудеться 29 серпня.

Відтак «турецький» приклад показує, що навіть за несприятливого вердикту УЄФА «Металіст», швидше за все, гратиме в «плей–оф» Суперліги. Натомість подальша доля слобожанців знову може опинитися в руках добре знайомого їм Лозанського арбітражу, рішення якого щодо «гри в піддавки» з «Карпатами» 2008 року неабияк зіпсувало дебют Харкова в Лізі чемпіонів–2013/14.

Здавалося, після упевненої гостьової перемоги (2:0) домашній матч–відповідь проти грецького ПАОКа стане нескладним заліком із профілюючого предмету. Однак «сюрприз» із Лозанни сплутав карти «металістам». Хоча напередодні повторного протистояння Маркевич заявляв, що рішення Арбітражного суду по «договорняку» ніяк не вплине на гру його команди, проте неозброєним оком було видно — у Харкові футболісти «Металіста» бігали з «гирями на ногах». «Команда вийшла на гру дещо скутою. Ми ж так не граємо», — зізнався Мирон Богданович після матчу, який у підсумку завершився нічиєю. Самі ж гравці визнавали, що боялися пропустити першими. Навіть коли аргентинець Бланко на 72–й хвилині вивів господарів уперед, у їхніх діях і надалі відчувалася нервозність. І потрібно дякувати чеському нападнику ПАОКа Томашу Нециду, який на 89–й хвилині не оформив дубль, промахнувшись із близької дистанції. Тоді б точно Харків очікувала інфарктна кінцівка. А так — «Металіст» пройшов далі, і, як відзначив його керманич, це головне.

Нагадаємо, перший матч із греками теж був приблизно рівним, і харків’янам дуже стало в нагоді те, що гра в Салоніках проходила за порожніх трибун. «Щоб здолати наступний бар’єр, ми повинні попрацювати над психологією», — робить висновок Маркевич. Хоча, доки над харківськими футболістами висітиме меч футбольного правосуддя, в їхній грі, думається, в будь–якому разі відчуватиметься й скутість, і нервозність.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Матчі–відповіді (результати середи)

«Шлях представників ліг». «Металіст» — ПАОК — 1:1 (Бланко, 72 — Нецид, 82; перша гра — 2:0; «М»: Дішленкович, Вільягра, Моледо, Асеведо, Гуйє, Краснопьоров, Соуза (Марлос, 62), Едмар (Березовчук, 90+2), Соса, Бланко, Девич (Крістальдо, 76); «П»: Хакобо, Вітор, Ліно, Циоліс (Нецид, 82), Георгіадіс (Лоуренс, 75), Лазар, Кацураніс, Кіціу, Олісе, Лукас, Салпінгідіс (Атанасіадіс, 67)), «Зеніт» (Росія) — «Нордшелланд» (Данія) — 5:0 (Тимощук «З» — із 53 хв.; 1:0), «Зюлте–Варегем» (Бельгія) — ПСВ (Голландія) — 0:3 (0:2).

«Шлях чемпіонів». «Хабнарфйордур» (Ісландія) — «Аустрія» (Австрія) — 0:0 (0:1), «Шериф» (Молдова) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 0:3 (0:1), «Ельфсборг» (Швеція) — «Селтік» (Шотландія) — 0:0 (0:1), «Вікторія» (Чехія) — «Нимме Калью» (Естонія) — 6:2 (4:0), «Легія» (Польща) — «Мольде» (Швеція) — 0:0 (1:1).

* * *

Champions Cup (передсезонний турнір у США). Фінал: «Реал» — «Челсі» — 3:1 (Марсело, 14; К. Роналдо, 31, 57 — Рамірес, 17). За третє місце: «Лос–Анджелес телексі» — «Мілан» — 0:2. За п’яте місце: «Евертон» — «Валенсія» — 0:1. За сьоме місце: «Ювентус» — «Інтер» — 1:1 (пен. — 8:9).