Двосторонній брак прогресу

09.08.2013

Президент США Барак Обама скасував заплановану на 4 вересня — напередодні саміту «Великої двадцятки» — двосторонню зустріч зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Але він приїде на зустріч G20 у Санкт–Петербурзі, що відбудеться 5–6 вересня, повідомили в адміністрації Білого дому.

«Важливі питання російсько–американських відносин не в тому стані, коли можна говорити про можливість досягнення прогресу на двосторонній зустрічі президента з президентом», — наголосила речниця Держдепартаменту Джен Псакі.

У Вашингтоні не приховують, що розчаровані рішенням російської влади надати притулок Едварду Сноудену, який розголосив секретну інформацію ЦРУ. Але й до скандалу зі Сноуденом двосторонні відносини розвивалися не найкращим чином. Експерт Фонду Карнегі Ендрю Вайс розповів, що після переобрання Обами на другий термін адміністрація США запропонувала російському уряду сформувати спільну позицію з багатьох питань. Проте спроби досягти згоди з найважливіших проблем виявилися марними. Тож рішення скасувати візит до Москви, на думку оглядачів, є наслідком не лише розчарування позицією Кремля щодо Сноудена.

У заяві Держдепартаменту США йдеться про те, що під час зустрічі у Санкт–Петербурзі буде обговорено, зокрема, й питання про долю Сноудена. Минулого тижня колишньому співробітнику ЦРУ було надано притулок у Росії, попри прохання американської сторони про його екстрадицію.

Водночас згода Обами приїхати на саміт «Великої двадцятки» створює курйозну ситуацію: оточення обох президентів намагатиметься так сформувати розклад, щоб Обама і Путін не зустрілися. Якщо під час своєї першої каденції Обама намагався йти на «близькі контакти» з керівництвом Росії, називаючи це «перезавантаженням відносин», то впродовж другого президентського терміну після невдалих спроб налагодити довірчий діалог уже не раз висловив своє розчарування діями Москви. «Російський уряд інколи починає мислити, як за часів «холодної війни», — заявив глава Білого дому в ефірі телеканалу Ен–Бі–Сі. Окрім справи Сноудена, Вашингтон нарікає на брак прогресу з таких питань, як протиракетний захист та права людини.

Влада Росії розчарована рішенням США скасувати заплановану раніше зустріч Обами з Путіним. Радник президента Росії Юрій Ушаков визнав, що відмова від двосторонньої зустрічі пов’язана зі справою Сноудена, однак «тут немає провини Росії». За його словами, ця проблема демонструє, що США, як і раніше, не готові будувати відносини з Росією на рівних. Водночас Ушаков додав, що у президента США було і залишається запрошення відвідати Росію.

До слова, повідомляти Путіну про своє рішення особисто Барак Обама не планував. Про те, що не поїде до Москви, він заявив під час поїздки до Лос–Анджелеса.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>