Кувалда за викликом

26.09.2013
Кувалда за викликом

Народний депутат Ляшко трощить гральний зал у Чернігові. (з «Фейсбука» Олега Ляшка.)

Людина бере кувалду і в присутності фотографів трощить розважальний заклад. Наслідків — жодних. Адже людина — народний депутат, а заклад — зал ігрових автоматів.

Для нардепа Олега Ляшка, лідера Радикальної партії, погром автоматів підпільного грального клубу в центрі Чернігова — на проспекті Миру — став уже не першим. Раніше Ляшко вже розтрощив зали гральних автоматів у Кривому Розі та Немішаєві на Київщині. Депутат переконаний: місцева влада та правоохоронні органи все знають і «кришують» такі «клоаки».

Нагадаємо, гральний бізнес в Україні заборонено. Але після ухвали парламенту тисячі гральних машин по всій Україні просто змінили вивіску — їх переробили на «лотомати» з так званою «миттєвою лотереєю». За інформацією з відкритих джерел, вартість грального автомата становить 3 тисячі доларів, а денний прибуток одного невеличкого залу — майже 15 тисяч гривень.

Нардеп упевнений, що міліція отримує зі здобичі свою частку, а влада — ні на місцях, ні центральна — ніяк цьому не перешкоджає. «Ігрові автомати — це не просто втрачені по–дурному гроші. Це розбиті сім’ї і скалічені долі, це деградація особистості. Ігрові автомати — це такі шалені борги, що часто трапляються випадки, коли ігрозалежні закінчують життя самогубством. Незважаючи на те, що гральний бізнес заборонений законом, він процвітає», — написав Ляшко вчора у своєму «Фейсбуці», виклавши десяток фотознімків зі щойно завершеної акції погрому грального залу в Чернігові. На світлинах видно, що, попрацювавши кувалдою, «радикал» мав розмову з офіцером МВС.

Як з’ясувала «УМ» у Чернігівському міськвідділі міліції, кримінальну справу проти Ляшка порушено не буде. «Міліція не «кришує», а працює над викоріненням цього зла. У місті за цей рік правоохоронці припинили діяльність 18 незаконних ігрових закладів, вилучили майже 200 гральних автоматів, п’ять комп’ютерів–симуляторів, три сервери, — повідомив «УМ» Сергій Бриль, начальник сектору зв’язків із громадськістю УМВС у Чернігівській області. — За даними пригодами відкрито два кримінальних провадження — про заняття незаконним гральним бізнесом і механічне пошкодження гральних пристроїв. Триває досудове розслідування». Бриль звернувся до всіх небайдужих, хто має інформацію про діяльність нелегальних гральних автоматів у Чернігові, телефонувати на міську лінію довіри: (0462) 619814.

Ляшко, у свою чергу, заявляє: «Ближчим часом грохнемо ще кілька гадюшників. Давайте пропозиції, куди приїхати».

ПАРАЛЕЛІ

Досвід УНА–УНСО: кримінальні справи, порушені за погром ігрових залів, висять над хлопцями дамокловим мечем

«УМ» раніше писала про подібну акцію боротьби політичних активістів із підпільним гральним бізнесом — «Геть гральну мафію!», яку проводили два роки тому в Києві та області націоналісти з УНА–УНСО. Вони розтрощили гральний салон у Бучі, що квартирував у приміщенні адміністрації місцевого ринку і перебував у комунальній власності міста, а також розбили автомати в Києві, в залах біля станцій метро «Святошин» і «Вокзальна». Нині ці точки не діють. «А от у районі Ленінградської площі точка як працювала, так і продовжує. Це структура «Євролот», так звані «Миттєві лотереї». Мають сертифікати, ліцензії, але там стоять ті самі звичайні автомати з вишеньками і циферками, зашифровані під лотерею, без шансів у них виграти, — розповів «УМ» голова Київської організації УНА–УНСО Ігор Мазур. — Ми виступаємо за те, щоб лотереї, пов’язані з технічними засобами — автоматами, рулетками, в Україні були заборонені у будь–якому вигляді».

За словами Мазура, кримінальні справи, порушені «за хуліганство» унсовців у 2011 році, досі висять над ними дамокловим мечем, — «для страху, щоб більше ні в які акції не влізали». Але на боці націоналістів — громадськість і сотні родичів ігроманів, які мають схильність виносити майно і програвати сімейний бюджет. Тож, попри небезпеку для самих себе, унсовці не заспокоюються і планують провести у Києві «місячник боротьби з гральними автоматами».