Знання без терміну давності

27.09.2013

Тезу про те, що вчитися ніколи не пізно, власним прикладом підтвердив уже не один студент у віці за 70. Та що там студент — навіть у школі трапляються учні, яким закортіло догризти граніт знань у дуже поважному віці. Скажімо, в березні цього року дідусь з американського міста Беверлі закінчив школу у 106 років. Але 99–річній Одрі Кребтрі з міста Ватерлоо (штат Айова), яка днями нарешті отримала атестат про закінчення середньої школи, пощастило — на уроки ходити не довелося.

Документ про завершення початкової освіти бабуся отримала більш ніж через 80 років після того, як у 1932–му покинула навчання в останньому класі. До отримання атестата їй не вистачило лише одного бала через часті пропуски занять — спершу Одрі не могла ходити до школи через травму спини, а потім доглядала хвору бабусю.

Потім міс Кребтрі вирішила, що ніж повертатися в останній клас на другий рік, краще вийти заміж — коханий, Чак Гердс, саме зробив їй пропозицію. У подружжя народилося двоє дітей, а в 1957 році, через два місяці, після того як вони відкрили квітковий магазин, чоловік Одрі раптово помер. І їй довелося взяти всі турботи про сімейний бізнес на себе. Упродовж 28 років жінка керувала крамницею, аж доки не передала її в управління дітям.

Вона пережила ще двох чоловіків, має п’ятьох онуків і чоти­рьох правнуків. І впродовж усього цього часу шкодувала лише про одне — що так і не закінчила школу. Тож онуки вирішили зробити їй подарунок, звернувшись до школи з проханням видати бабусі атестат.

У навчальному закладі до прохання прислухалися. «Зважаючи на те, який великий і успішний бізнес–досвід має місіс Кребтрі, ми вирішили, що вона має всі підстави отримати атестат», — заявив представник школи, вручаючи бабусі документ на урочистій церемонії в шкільному дворі. Сама випускниця заявила, що «тепер почувається розумнішою», і наголосила, що «нікому б не радила кидати навчання».