Темрява з мінами

27.09.2013

Сталося це в середу ввечері в популярному серед черкаської молоді закладі «Некафе», де показували фільм–альманах «Відкритий доступ», що складається з п’яти новел, зокрема й «Межигір’я». Захід було організовано в межах проекту громадянської мережі «Опора» і присвячено Міжнародному дню Права, який відзначається 28 вересня та має підвищувати обізнаність народу про те, як чиновники здійснюють свої повноваження і на які потреби витрачають кошти платників податків.

Раніше покази альманаху «Відкритий доступ» не обходилися без провокацій на півдні та сході України — і черкаська влада теж «відзначилася». «Пройшло буквально три хвилини від початку демонстрації фільму, як зникла електрика. Але, як виявилося, організатори заходу були готові до такого повороту подій і запаслися генератором. Тож коли його під’єднали, ми продовжили дивитися «Межигір’я», — розповіла «УМ» черкаська студентка Ольга Кривошея.

Та й після цього глядачі не мали спокою. До «Некафе» прибули кілька автомобілів із міліціонерами, працівниками СБУ та пожежниками. Як пояснили правоохоронці, у них є інформація, що заклад заміновано. Правда, демонстрацію фільму не припиняли, і глядачів не евакуйовували. Вже після завершення сеансу правоохоронці оглянули закутки, та обіцяної вибухівки не знайшли.

«Замінування» стало традиційним супроводом демонстрації фільму про «Межигір’я». Таке було в Севастополі та Донецьку. У Миколаєві та Одесі організаторам сеансу відмовили в оренді залу, а в Сімферополі до залу кинули димову шашку, аби евакуювати глядачів.