Куди тій Копакабані!

01.10.2013
Куди тій Копакабані!

Російські «пляжники» вдруге поспіль стали чемпіонами світу. (з сайта fifa.com.)

Двічі в одну вирву снаряд не влучає — напевно, так думали бразильські шанувальники пляжного футболу, відправляючи збірну на цьогорічний «мундіаль». На Таїті 13–разові чемпіони планети з бічсокеру мали б взяти реванш у росіян за поразку в фіналі попереднього ЧС, 2011 року. Однак найтитулованішим «пляжникам» світу не вдалося зупинити наших північних сусідів. Підопічні Михайла Лихачова вчора легко переграли у фіналі іспанців — 5:1 — і захистили чемпіонський титул. Водночас бразильці обмежилися «бронзою», вирвавши її в команди господарів лише в серії пенальті.

«Пляжний» успіх північної країни у протистоянні з визнаними «чарівниками м’яча» виглядає незбагненним. Міністр спорту РФ Віталій Мутко пояснює: «Друга поспіль перемога нашої збірної на чемпіонаті світу з пляжному футболу є доказом того, що цей вид спорту в Росії продовжує розвиватися. Кілька років тому ми почали приділяти йому увагу. І ось — плоди хорошого чемпіонату, де змагається пара серйозних клубів». Відзначимо, що в цьому році багаторічний чемпіон Росії московський «Локомотив», за який, до слова, виступає капітан української збірної Віталій Сидоренко, поступився пальмою першості «Кристалу» з Санкт–Петербурга.

Варто відзначити, що в складі росіян не було жодного натуралізованого футболіста. Не знайшлося в їхній команді місця й для відомих «відставників» із великого футболу — лише перевірені бійці з піщаних полів. Мабуть, найважчим для росіян був півфінальний матч проти команди Таїті (5:3), після якого Лихачов нарікав на «погане суддівство та епідемію травм».

Нагадаємо, що українська збірна на другому поспіль фінальному турнірі «мундіалю» не змогла подолати груповий етап.

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Таїті). Півфінали. Росія — Таїті — 5:3, Іспанія — Бразилія — 2:1 (у дод. час).

Матч за 3–тє місце. Бразилія — Таїті — 7:7 (пен. — 1:0).

Фінал. Іспанія — Росія — 1:5.