Місія не виконана... поки що

17.10.2013
Місія не виконана... поки що

Александр Кваснєвський (на передньому плані) і Пет Кокс під час візиту в Україну. (УНІАН.)

«Юлія Тимошенко ще сьогодні до обіду буде «частково помилувана» і вирушить на лікування до Німеччини». Таку майже сенсаційну новину з посиланням на власне джерело в адміністрації Президента вчора зранку опублікував наближений до Банкової сайт «Обозрєватєль». За словами цього самого джерела, пропозиція про «часткове помилування», викладена в надісланому напередодні екс–президентом Європарламенту Петом Коксом та екс–президентом Польщі Александром Кваснєвським листі на ім’я Віктора Януковича, українську сторону «цілком влаштовує».

Щоправда, вчора до обіду повідомлень про виїзд Тимошенко з лікарні в напрямку кордону так і не надійшло. Проте не виключено, що це таки станеться невдовзі. Звісно, якщо чинний Президент України справді хоче увійти в історію з ореолом євроінтегратора.

Нагадаємо, сама лідерка «Батьківщини», за словами її адвоката Сергія Власенка, погодилася на лікування в Німеччині «заради доленосної Угоди про асоціацію України з Євросоюзом». Такий вихід із майже патової ситуації, за якою Тимошенко, з одного боку, безсумнівний політичний в’язень в очах Європи, а з другого — засуджена за злочин хай і таким в усіх сенсах «українським», та все ж судом, запропонували очільники місії Європарламенту в Україні Кокс і Кваснєвський.

Нагадаємо, саміт програми ЄС «Східне партнерство», на якому Україна розраховує підписати Угоду про асоціацію, відбудеться у Вільнюсі 28–29 листопада. Проте рішення щодо того, чи варто відкривати Києву шлях до євроінтеграції, Брюссель має ухвалити раніше.

У вівторок Пет Кокс і Александр Кваснєвський відзвітували про свою місію перед керівниками ЄС. Після чого президент Європарламенту Мартін Шульц на брифінгу з цього приводу повідомив, що місію Кокса–Кваснєвського буде продовжено до середини листопада. «Умови для підписання Угоди про асоціацію, особливо в питанні Юлії Тимошенко, все ще мають бути виконані. Після 16 місяців і 22 поїздок в Україну ми дійшли висновку, що в цей момент часу наша робота вимагає продовження», — процитував частину звіту Пет Кокс.

Як пояснив Кваснєвський, «тому що мети — вирішення справи Тимошенко — не досягнуто». Але надія є: «Усе ще є шанс досягти рішення. Якби не було шансу, ми не продовжували б місію», — наголосив Шульц.

Шанс — часткове помилування Президентом колишньої Прем’єрки. «Здається, це найреалістичніший підхід, і терміни дозволяють це виконати. Часу вже небагато. Залишилося 42 дні до Вільнюського саміту», — нагадав Кваснєвський, пояснивши, що «часткове помилування» — це зменшення терміну ув’язнення Юлії Тимошенко з присуджених їй 7 до 2 років. Тобто фактично вихід на волю (хоч і в Німеччині), адже свої два роки леді Ю вже відсиділа.

Як зазначив Мартін Шульц, клопотання про часткове помилування ЮВТ, передане Коксом і Кваснєвським Януковичу, має під собою «аналогічну законодавчу основу» з листом, який санкціонував звільнення Юрія Луценка.

З огляду на продовження місії, замість 21 жовтня, як планувалося раніше, долю Угоди про асоціацію України з Євросоюзом буде остаточно вирішено на засіданні Ради ЄС 18 листопада. Проте зволікати з рішенням Києву (читай, Банковій) не варто. Адже, за словами начальника Департаменту країн Східного партнерства та Європейської служби зовнішньої дії Дірка Шубеля, якщо до того часу питання Тимошенко «не буде вирішено в прийнятний спосіб», Євросоюз «відмовиться від підписання угоди з Україною на саміті Східного партнерства у Вільнюсі».

ДО РЕЧІ

Міністерство закордонних справ України надаватиме всебічне сприяння спостережній місії Європарламенту, виходячи «зі спільної з країнами–членами та інституціями ЄС зацікавленості у створенні належної основи для підписання Угоди про асоціацію». Як повідомляє «Інтерфакс–Україна», про це заявив директор департаменту інформполітики МЗС Євген Перебийніс. За його словами, в Україні «поділяють високу оцінку діяльності» місії Кокса–Кваснєвського, зокрема в проведенні моніторингу внутрішньополітичних процесів та у сприянні у здійсненні реформ.

 

ЯК ЗДОРОВ’Я?

Голова правління німецької клініки «Шаріте» Карл–Макс Айнхойпль у коментарі медичному виданню Aerzte Zeitung заявив, що вважає оперативне втручання єдиним шансом Юлії Тимошенко на одужання. «Після двох років болю в спині та рецидиву грижі міжхребцевого диска операція, на наш погляд, є єдиним шансом на успішне лікування», — уточнив гер Айнхойпль, запевнивши, що хірурги «Шаріте» до проведення такої операції готові.

 

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>