П’ятірка йде у бій

17.10.2013
П’ятірка йде у бій

Лiдери «Батькiвщини» дали путiвку в новi вибори колишнiм кандидатам — Корнацькому, Даценку й Булатецькому. (УНІАН.)

Україна знову занурюється у вир парламентських виборів. Щоправда, лише в п’яти округах. Голосування там відбудеться 15 грудня, а виборча кампанія стартувала вчора. Нагадаємо, йдеться про так звані «проблемні» округи, де за підсумками жовтневих виборів 2012 року ЦВК не змогла (чи не захотіла) визначити достовірні результати строкового волевиявлення — №94, 132, 194, 197 та 22. У вересні цього року, після десятимісячного зволікання й тиску ЄС, Верховна Рада таки призначила переголосування, аби заповнити ці депутатські вакансії.

«Вести кампанію з–за кордону можна»

Опозиція найбільшу інтригу тримала щодо кандидата по 94–му округу в Київській області. Висуванця «Батьківщини» Віктора Романюка, який торік набрав найбільше голосів і лише завдяки зв’язкам «регіоналки» Тетяни Засухи в судах не став нардепом, могли замінити на депутата від БЮТ минулого скликання — Остапа Семерака. Адже проти Романюка в Україні відкрито чотири кримінальні провадження, і він переховується від слідства в Італії. На підприємстві, директором якого є Романюк, податківці здійснювали обшуки, його звинувачують у розкраданні 40 млн. грн., але опозиціонер говорить про політичні репресії проти його бізнесу.

Семерак в Обухові вже було почав агітацію за себе, але на вчорашньому з’їзді делегати «Батьківщини» одностайно вирішили, що висуватиметься саме Романюк. Відразу виникло питання — яким чином він подасть документи до ЦВК, перебуваючи за кордоном. У коментарі «Українській правді» член партії «Батьківщина» Павло Петренко відповів на це так: «Імперативна вимога про подачу документів особисто стосується винятково самовисуванців. У нашому випадку ми висунули Романюка від «Батьківщини», і саме партія подає пакет документів у ЦВК». Тобто юридичних підстав його не реєструвати немає.

У коментарі «УМ» через «скайп» сам Віктор Романюк заявив, що вже готовий до передвиборчої боротьби, і те, що він перебуває за кордоном, ніяк не завадить йому перемогти на окрузі. «Коли я проводив передвиборчу кампанію минулого року, я зрозумів, що є значний відсоток людей, готових проголосувати чесно, без гречки та підкупу. І цього разу я боротимусь за таких виборців. Розумію, що боротьба буде складною, і з виборцями треба працювати. Звісно, те, що я за кордоном, не дуже зручно, але, думаю, штаби та опозиція допомагатимуть мені. На сьогодні людям потрібно пояснити, за що вони воюватимуть».

«В Італії є рішення суду про те, що я не винен, а от в Україні є рішення суду про моє затримання. Грубо кажучи, якщо я сьогодні повернуся в Україну, то проводити виборчу кампанію мені доведеться з Лук’янівського СІЗО, а ви ж розумієте, що це буде складно. У моїх планах — зробити хорошу кампанію, незважаючи на перебування в Італії. Я все одно планую спілкуватися з виборцями», — сказав «УМ» пан Романюк у режимі відеоконференції. Разом із мандатом він може отримати депутатську недоторканність, і тоді спокійно прийде до парламенту. Раніше такий план вдавався Михайлу Бродському та Андрію Шкілю, які перебували навіть не «в бігах», а за ґратами.

Політолог Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократії, у коментарі «УМ» зазначив: «Звичайно, це мінус, якщо кандидат не присутній під час виборів на окрузі, але, з іншого боку, як виняток, цю ситуацію можна пояснити виборцям і певним чином навіть виграти на ній. Якщо дуже технологічно і серйозно поставитись до таких умов агітації, то можна налагодити спілкування з кандидатом навіть завдяки скайп–зв’язку».

Гримчак iз ясного неба

Окрім Романюка на 94–му окрузі, «Батьківщина» на вчорашньому з’їзді висунула своїх колишніх кандидатів: у 132–му виборчому окрузі на Миколаївщині — бізнесмена–аграрія Аркадія Корнацького, якого теж активно «пресує» владна правоохоронна система, у 194–му окрузі на Черкащині — Миколу Булатецького, у 197–му в тій самій області — Леоніда Даценка. Крім того, паралельний з’їзд ВО «Свобода» підтримав висунення Юрія Левченка у 223–му окрузі в Києві. Саме ці політики набрали найбільше голосів на округах у 2012 році.

Проте не все так просто. На 223–му окрузі в Шевченківському районі столиці планує балотуватися ще один кандидат від опозиції — колишній член фракції «НУНС» Юрій Гримчак. Нещодавно він написав заяву про вихід із ВО «Батьківщина» і через «Фейсбук» оголосив про намір іти на вибори як самовисуванець. Відома історія, коли БЮТ «прокинув» Гримчака — колишнього нардепа з квоти Юрія Луценка — повз вибори–2012. Настав час реваншу?

Утім політолог Володимир Фесенко у коментарі «УМ» каже: «Гримчак не може стати конкурентом Левченка. Він не дуже відома людина, і його роль може полягати лише у відтягуванні голосів від єдиного висуванця опозиції. Левченка вже знають у цьому окрузі, у нього чіткий опозиційний статус, а Гримчак після виходу з «Батьківщини» виглядатиме як креатура влади». «Зараз, я думаю, Гримчак просто не знайшов собі місця в новій команді Луценка, тому й починає шукати собі нішу в нових реаліях. Я не виключаю, що йому можуть пропонувати гроші і підтримку спонсори [з боку влади]», — каже Фесенко.

Відразу після новини про можливе балотування Гримчака заступник голови фракції «Батьківщина» Олександр Турчинов заявив, що поговорить із Луценком: «Тому що він (Гримчак) раніше був у списку за квотою «Народної самооборони».

Сам «свободівець» Юрій Левченко у розмові з «УМ» заявив: будь–хто, хто балотуватиметься по 223–му округу від опозиції, крім нього, підтримуватиме владу, оскільки єдиний кандидат від ­трьох опозиційних сил визначений чітко.

У цьому контексті слід зазначити, що партія Віталія Кличка «УДАР» не висуватиме своїх кандидатів у п’яти «довиборчих» округах, хоча торік її висуванці балотувалися паралельно з представниками БЮТ чи «Свободи». «Політична партія «УДАР» послідовно виступає за єдність усіх опозиційних до нинішнього антиукраїнського режиму сил. Ми маємо бути єдиними, як стиснутий кулак, тоді у Януковича та його приспішників не буде шансів», — прокоментував нинішню позицію «УДАРу» Віталій Кличко. Також в «УДАРі» заявляють, що готові об’єднати зусилля у забезпеченні прозорості ви­борів та пропонують створити спільний координаційний центр, аби разом протидіяти спробам спотворити вибір громадян.

«Це спроба довести свою перемогу до кінця»

Політолог Володимир Фесенко пояснює: «Висування опозицією тих самих кандидатів у п’яти округах — прогнозоване. Для опозиції це питання принципу, для неї потрібно довести, що вони переможці в цих округах. Той самий Романюк — це не електоральна стратегія, це спроба довести свою перемогу до кінця». За словами експерта, найгостріша боротьба може знову розгорнутися в 223–му окрузі, якщо там балотуватиметься екс– глава РДА Віктор Пилипишин.

«Я думаю, що він (Пилипишин) може висунутись в останній момент, тому що йому невигідно зараз розповідати про себе. Переконаний, що він почне свою кампанію з підкупу виборців, ще не будучи у статусі кандидата», — вважає Юрій Левченко.

Також відкритим залишається питання щодо кандидата від влади по 94–му округу. Чи буде знову обиратися аграрний магнат Тетяна Засуха, а якщо не вона, то хто? «У Засухи є свій ви­борець, і чи перетягне його на свій бік інший кандидат від «Регіонів» — це велике питання», — каже Фесенко.

Власне, ПР ще не назвала своїх висуванців по жодному з округів. Як пояснюють політологи, причин цього може бути дві — конкуренція всередині Партії регіонів та небажання заздалегідь розкривати своїх ставлеників. У деяких округах вони можуть бути прихованими самовисуванцями.

МІЖНАРОДНИЙ АСПЕКТ

Опитані експерти погоджуються: результати довиборів 15 грудня не змінять розклад сил у парламенті, але певним чином будуть показовими як одна з «репетицій» перед протистоянням влади й опозиції у президентській кампанії–2015.

Також політологи зазначають: якщо Україна підписуватиме Угоду про асоціацію з ЄС — контроль за волевиявленням на п’яти «проблемних» округах буде особливо прискіпливим. Якщо ж асоціація провалиться, можна очікувати повторення владної сваволі 2012 року.