Вільха з дубом обнялися

17.10.2013
Вільха з дубом обнялися

Біля дерева кохання часто зупиняються туристи, які подорожують Черкащиною. (автора.)

Улюбленим та популярним місцем для черкаських закоханих є дерево кохання, котре росте у сосновому бору неподалік від обласного центру. Якщо їхати по канівській трасі до села Мошни, то ліворуч від дороги можна його побачити.

Це дерево незвичайне й одне таке в усій Україні: вільха з дубом зрослися стовбурами, тож здається, що вони обнялися, як справжні закохані. Відтак парочку назвали деревом кохання.

За легендою, на цьому місці, де практично з одного кореня росте вільха та дуб, зупинилися закохані козак та його наречена. Вони тікали від татарів і, аби не потрапити у ворожий полон, скам’яніли тут навіки. «Хоч і здається, що вільха та дуб ростуть з одного кореня, але це не так. Ми дослідили і знаємо, що дуб старший за вільху. Тож він виріс першим», — розповідає «УМ» Андрій Пустовіт, директор державного підприємства «Черкаське лісове господарство», на території якого росте знамените дерево.

Пан Андрій припускає, що насінина вільхи могла потрапити під коріння молодого дубка, а оскільки тут добре зволожений ґрунт, то вона успішно проросла. Потім під поривами вітру стовбури молодих деревець постійно торкалися одне одного, а коли їхня кора стерлася, вони зрослися між собою, ставши одним цілим.

У будь–якому випадку до незвичайного дерева будь–якої пори року їдуть весільні кортежі, адже закохані вірять у магічні властивості вільхи й дуба. На гіллі й стовбурі вони залишають стрічки, оскільки переконані: якщо їхня стрічка хоч якийсь час повисить на дереві кохання, то їхній шлюб буде міцним, а любов ніколи не зів’яне.

ДО РЕЧІ

Дерево кохання — не єдине природне диво на території Черкаського лісового господарства. За словами Андрія Пустовіта, у Дубіївському лісництві неподалік Черкас росте сосна, яку через її високу густу крону називають «відьминою мітлою». Та мітла сягає під 90 метрів заввишки. А ще у Свидівському лісництві з одного кореня виросло аж п’ять дубів.