«Гладіатори» для биття

22.10.2013
«Гладіатори» для биття

Даріуш Лавринович (ліворуч) відзахищався на «трієчку». (фото Олександра ПРИХОДЬКА)

Дебют «Будівельника» у груповому раунді Євроліги, який став можливим завдяки отриманню чемпіоном України «уайлд–кард», «за замовчуванням» передбачає радше знайомство з найсильнішим клубним турніром Старого світу, ніж вирішення серйозних турнірних завдань. Щоправда, на передсезонній прес–конференції президент «гладіаторів» Богдан Гулямов заявив, що ціллю «Будки» на євросезон є вихід у «плейф–оф» — топ–16. І наставник киян Айнарс Багатскіс підтвердив, що його колектив, відчутно підсилившись у порівнянні з минулим сезоном, не збирається виконувати в Євролізі роль «хлопчиків для биття».

Підстави дивитися в майбутнє з оптимізмом латвійському тренеру «Буд­­ки» дав передсезонний товариський турнір «Рік­сос кап». Тоді в Туреччині «Будка» тричі програла, але перемогла «Фенербахче» — майбутнього суперника по секстету А Євроліги та одного зі своїх ключових опонентів за прохідне місце в наступний раунд. Відтак уже в стартовому поєдинку в ЄЛ «Будівельнику» випало доводити свої турнірні претензії, приймаючи в Палаці спорту клуб зі Стамбула. Його група підтримки на трибунах була вбрана в «прикид» футбольного клубу «Фенербахче», але, як виявилося, і баскетбольні «синьо–жовті» — команда високого рівня.

Повторити нещодавнє досягнення і вдало скласти перший «євроліговий» іспит перед одним зі старожилів цього турніру українському чемпіону не вдалося. «Будівельники» тішили численних фанів упродовж трьох періодів, але провалили заключну чверть — 7:31 — і програли поєдинок з різницею в 18 пунктів. Хоча ще за вісім хвилин до фінальної сирени мали шестиочкову перевагу.

Якби ж то можна було викреслити ту жахливу кінцівку поєдинку, впродовж якої підопічні Багатскіса припустилися кількох невиправданих втрат, катастрофічно «мазали» в атаці і взагалі мало чим нагадували команду рівня Євроліги… Але що вдієш, баскетбол тим і цікавий, що доля поєдинку тут може вирішитися за кілька секунд. Що вже казати про більший відтинок часу.

Фатальною для «Будки» стала середина четвертої чверті, коли стараннями Гаспера Відмара «Фенербахче» вдався неймовірний спурт — 12:0, який, власне, й обумовив підсумок двобою. «Починаючи з 31–ї хвилини, мою команду немов підмінили», — визнав Багатскіс. Важко сказати, що призвело до провалу в грі господарів — відсутність зіграності, адже перед стартом у Євролізі «гладіатори» провели лише один офіційний матч, рання розконцентрація чи, можливо, не ідеальні фізичні кондиції.

Найбільш проблемною в «Будці» виявилася позиція центрового, на яку по черзі виходили новобранець Даріуш Лавринович та старожил Михайло Анісімов. Можливо, зірковий литовський новачок киян ще не відійшов від чемпіонату Європи, де його збірна виграла «срібло», і не готовий продуктивно діяти впродовж усього матчу.

Доки Даріуш зберігав достатній заряд акумуляторів, «Будівельник» тримав опонентів на комфортній відстані. Проте як тільки Лавринович почав програвати боротьбу під кільцем — ігрова схема «гладіаторів» зазнала краху. «Не можна розраховувати на успіх, маючи «мінус 15» за підборами», — каже тренер.

Хай там як, але вже в дебютному матчі Лавринович зміг закохати в себе столичну публіку. Його бійцівські й лідерські якості, слем–данки, що захоплювали подих, не могли залишитися без уваги глядачів. За діями свого співвітчизника з ВІП–ложі спостерігав легендарний Арвідас Сабоніс. У фанатському секторі, неначе сховавшись від зайвих поглядів, за «Будку» вболівали футболісти «Динамо» Олександр Рибка та Євген Макаренко. До речі, фани й тут виставили напоказ чорно–червоний прапор.

Як і в нинішньому «Динамо», так і в «Будівельнику» головні ролі випадає грати легіонерам. По суті, в матчі з «Фенербахче» достатню ігрову практику з українців отримав лише Артур Дроздов. Але він, провівши на майданчику майже 24 хвилини, не набрав жодного очка. Натомість Даріуш Лавринович, за практично аналогічний час, назбирав 21 пункт, ставши найрезультативнішим у складі «Будівельника». Більше десяти балів у господарів також набрали новачки Блейк Ахерн, Яніс Стрельнієкс та Дахуан Саммерс.

Як бачимо, всі новобранці «Будки» продемонстрували непогані снайперські якості. Однак без надійної командної роботи в захисті (а «гладіатори» єдині в першому турі ЄЛ пропустили більше сотні очок) та, головне, стовідсоткової концентрації команді Багатскіса в подальших матчах Євроліги вигравати буде складно. Наступна гра — у Москві з ЦСКА.

ТАБЛО

Євроліга. Перший груповий раунд. 1–й тур

Група А. «Будівельник» (Україна) — «Фенербахче–Улкер» (Туреччина) — 84:102 (15:18, 28:23, 34:30, 7:31; Лавринович (21), Ейхерн (16), Стрелнієкс (14 + 5 передач ) — Богданович (21), Прелдзич (14 + 5 підборів + 6 передач), Махмутоглу (12)), «Нантерр» (Франція) — ЦСКА (Росія) — 59:62, «Барселона» (Іспанія) — «Партизан» (Сербія) — 67:60.

Група В. «Брозе баскет» (Німеччина) — «Страсбург» (Франція) — 84:70, «Анадолу Ефес» (Туреччина) — «Армані» (Італія) — 87:67, «Жальгіріс» (Кс, Литва) — «Реал» (Іспанія) — 63:83.

Група С. «Монтепаскі» (Італія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 75:84, «Зельона Гора» (Польща) — «Баварія» (Німеччина) — 73:94, «Олімпіакос» (Греція) — «Унікаха» (Іспанія) — 69:61.

Група D. «Црвена звезда» (Сербія) — «Локомотив» (Кр, Росія) — 84:87, «Летувос рітас» (Литва) — «Панатінаїкос» (Греція) — 84:83, «Каха лабораль» (Іспанія) — «Маккабі» (Т–А, Ізраїль) — 84:80.

* * *

Чоловіча суперліга. «Миколаїв» — «Київ» — 78:65, «Одеса» — «Говерла» — 73:76, «Галичина» — «Кривбас» — 91:56, «Донецьк» — «Азовмаш» — 79:71 (25:19, 22:11, 20:18, 12:23; Кіллінгсворт (16) — Кікерт (21)), «Хімік» — «Говерла» — 70:65, «Ферро–ЗНТУ» — «Будівельник» — 92:89 (31:21, 16:20, 20:14, 25:34; Маршалл (20) — Саммерс (27)), «Азот» — «Дніпро» — 67:81.

* * *

Ліга ВТБ. «Донецьк» — «Німбурк» (Чехія) — 80:74, «Азовмаш» — ВЕФ (Латвія) — 60:67.