Не лише «хуліганка»

25.10.2013

Одіозний екс–нардеп–«регіонал» Ігор Марков може стати підозрюваним не лише у справі про хуліганство. Нагадаємо, позавчора Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу Маркову у вигляді утримання під вартою на два місяці. Тим самим суддя Руслан Козлов погодився з аргументами прокуратури, згідно з якими необхідність арешту відомого українофоба пов’язана з тим, що «на волі підозрюваний може переховуватися від слідства, впливати на свідків, а також перешкоджати встановленню істини у кримінальному провадженні».

Маркову інкримінується організація та побиття патріотів, які протестували проти встановлення пам’ятника Катерині ІІ в Одесі у 2007 році. Цю справу свого часу «по–клали під сукно», а нині відновили після позбавлення відомого москвофіла депутатської недоторканності. Нагадаємо, мандат у Маркова вiдiбрали пiсля того, як вiн насмілився критикувати керівництво держави через намір домогтися асоціації з ЄС.

Адвокат Олександр Казарновський повiдомив, що за статтями, які інкримінують його підзахисному, Маркова можуть засудити до семи років позбавлення волі.

Але не «хуліганською» справою єдиною. Народний депутат від ВО «Свобода» Павло Кириленко скерував звернення до Генпрокурора Віктора Пшонки, вимагаючи з’ясувати причетність Маркова до низки інших злочинів. На думку «свободівця», арештований може бути причетний до вбивства активіста організації «Січ» Максима Чайки в Одесі у 2009 році. Крім того, Кириленко вимагає заборонити очолювану Марковим політичну партію «Родіна» як сепаратистську й антидержавну, а також підконтрольні йому ЗМІ, зокрема телеканал АТВ та сайт «Таймер». Пан Кириленко також вимагає перевірити факти причетності Маркова до економічних злочинів, зокрема рейдерських захоплень підприємств в Одесі. На думку «свободівця», усі спроби «зліпити із кримінального авторитета новітнього політв’язня можна порівняти зі спробою видати за жертв підсудних Нюрнберзького процесу».

Сам Марков ще під час суду оголосив про початок голодування. Чи дотримується він його і зараз, невідомо.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Держдума Росії вимагає від України звільнити екс–депутата Верховної Ради Ігоря Маркова. За словами голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків зі співвітчизниками Леоніда Слуцького, ситуацію, пов’язану з Марковим, він із колегами тримає «на жорсткому контролі». Пан Слуцький пояснив таку увагу тим, що «Марков завжди був і залишається прихильником приєднання України до євразійського проекту, починаючи з членства в Митному союзі». За словами Слуцького, «арештувавши Маркова, влада України помстилася йому за його відверто проросійську позицію».