Прийом проти монополіста

19.11.2013
Прийом проти монополіста

Росiйський газовий монополiст пiддався на силовий прийом України. (з сайта radiosvoboda.org.)

Наприкінці минулого тижня стало відомо: після двосторонніх україно–російських перемовин НАК «Нафтогаз України» продовжив закуповувати газ у «Газпрому». На думку експертів, це означає, що російська компанія погодилася реструктуризувати українські борги за поставлене раніше пальне.

«Можна вважати, що, виходячи з важкої фінансової ситуації «Нафтогазу», сторони реструктуризували наш борг за серпень», — каже незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський. За його словами, Україна погодилася закуповувати 2 млрд. кубометрів газу щомісяця, а в обмін за це «Газпром» має спокійно реагувати на затримки з оплатою блакитного палива.

При цьому аналітик зазначив: нарощування обсягів газу в підземних сховищах — це головний біль «Газпрому». Адже, за умовами контракту, «Нафтогаз» не зобов’язаний закачувати будь–які обсяги у свої ПГС для забезпечення транзиту російського енергоносія. «Виходячи з партнерських відносин із «Газпромом», українська компанія неодноразово підстраховувала своїх компаньйонів у ті моменти, коли «Газпрому» не вистачало власного ресурсу в пікові періоди споживання російських споживачів. Таким чином, представники російської компанії не мають жодних юридичних передумов вимагати від України закачування певних обсягів газу в наші ПГС.

«Газпрому» час задуматися над проблемами розрахунків України, — каже член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. — Адже у Москві чудово знають, що борги теплокомуненерго України становлять 2 млрд. доларів, а банки Євросоюзу і Росії не бажають кредитувати «Нафтогаз». Відтак над «Газпромом» може знову нависнути загроза зриву поставок до Європи».

Щоб такого не трапилося, експерт радить використати так звану фінську модель вирішення проблеми високої ціни газу. Як відомо, свого часу Росія переглянула для фінської компанії Gasum формулу ціни на газ. «Фінська формула складається тільки на 50% із вартості нафти, друга ж половина — це вартість вугілля, електроенергії і тепла. Тоді як українська формула на сто відсотків прив’язана до вартості нафти», — пояснює Корольчук.

Якби фінську формулу вдалося впровадити в Україні, то ціна, за підрахунками Інституту енергетичних стратегій, зменшилася б на 20—25%: із нинішніх 410 доларів до 310—330. І це, на думку аналітиків, — найдієвіший шлях запобігання можливих перебоїв у закупівлі російського газу, від яких, як відомо, лише крок до газової війни. Утім на шляху до втілення ідеї розлита і ложка дьогтю, яка завадить просто перенести фінський досвід на український ґрунт. Варто пам’ятати, що 25% фінської компанії Gasum належать російському «Газпрому». А компанія Fortum, якій належить 31% «газумовських» акцій, є давнім бізнес–партнером Росії.