Поспіх до чемпіонства не доведе

26.11.2013
Поспіх до чемпіонства не доведе

Український «мікст»–квартет щасливий від несподіваної «бронзи». (з сайта Міжнародного союзу біатлоністів.)

Естафетні перегони — одна з найбільш захопливих змагальних дисциплін, які подаються організаторами змагань на «десерт». Але змішана естафета отримала на стартовому етапі Кубка світу 2013/14 перший номер програми. Хай там як, а до біатлонного «міксту», який у попередні роки мав статус експериментального, в нинішньому сезоні прикута особлива увага, адже Міжнародний олімпійський комітет включив цей молодий змагальний вид у програму сочинських Ігор–2014.

Знаючи, що перед Сочі можливостей для обкатки «міксту» буде не так уже й багато, ледь не кожна збірна заявила на дебютну гонку найсильніших спортсменів. Приміром, у складі норвезької команди бігла володарка «Великого глобуса»–2012/13 Тура Бергер, французів вів уперед переможець минулорічного Кубка світу Мартен Фуркад, білоруси кинули в бій свій діамант — Дар’ю Домрачову, а німці — досвідчену Андреа Хенкель. Власне, й кольори української мікст–команди у шведському Остерсунді позавчора захищали її лідери — Олена Підгрушна, Валентина Семеренко, Сергій Семенов та Андрій Дериземля.

За великим рахунком, у гонці–відкритті нового сезону зібралося майже все сузір’я світового біатлону. Та от перемога в перегонах, які складалися з двох жіночих (по 6 км) та двох чоловічих (по 7,5 км) етапів, дісталася скромній за іменами збірній Чехії. Своєму тріумфу чеські біатлоністи мають завдячувати лідерові французької збірної, чия груба помилка на вогневому рубежі відкинула «триколірних» із першого на п’яте місце підсумкового протоколу.

Перевага французького квартету на дистанції була більш ніж переконливою. Завершуючи четвертий етап, Мартен Фуркад перетинав фінішну лінію в абсолютній самотності. Однак згодом зясувалося, що найкращий біатлоніст минулого сезону на останньому вогневому рубежі не використав додатковий патрон й раніше необхідного вирушив накручувати штраф за три незакриті мішені. У підсумку, до результату збірної Франції додали дві штрафні хвилини, що відкинуло Фуркада й компанію за межі призової трійки.

Перестановки в табелі про ранги, які виникли вже після завершення гонки, неабияк покращили настрій і українській четвірці. В одну мить розчарування від виграшу дерев’яних нагород змінилося на «бронзову» радість. «Я не в захваті від помилок і невдач суперників, але такий спорт», — Андрій Дериземля прокоментував підсумки стартової гонки сезону. 36–річному представникові Сумщини довелося закривати український «рейд», який не надто успішно розпочала Олена Підгрушна. Допустивши п’ять промахів, чемпіонка світу 2013 року передала естафету Валентині Семеренко 11–ю. Однак надалі наші збірники рухалися лише вгору. Валя завершила свій етап шостою, Сергій Семенов, який єдиний із «синьо–жовтих» відстрілявся «на нуль», підняв Україну на п’яту сходинку. А досвідчений Дериземля зміг упритул наблизитися до п’єдесталу. Ну а завершальне слово в розподілі нагород, як відомо, сказали судді.

ТАБЛО

Кубок світу. 1–й етап (Остерсун, Швеція). Змішана естафета.

1. Чехія — 1:17.05,62 (0 штрафних кіл + 8 додаткових патронів). 2. Норвегія — +10,2 (1+12). 3. Україна — +1.11,2 (0+12).